Γενικά θέματα 26 Μαΐου 2010

«Ανεργία και εξαθλίωση» στο στόχαστρο των Τούρκων Ρεπουμπλικανών

«Ανεργία και εξαθλίωση» στο στόχαστρο των Τούρκων Ρεπουμπλικανών

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Αλλαγή πορείας, τουλάχιστο στον τρόπο άσκησης αντιπολίτευσης με βαρύτητα στην «ανεργία και την εξαθλίωση» σηματοδοτεί η εκλογή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) ο οποίος κατά το συνέδριο του κόμματος το περασμένο Σάββατο έλαβε την ψήφο 1.189 από τους 1.197 συνέδρους που ψήφισαν.

Η «αριστερή» στροφή είναι γεγονός ως προς τα θέματα της οικονομικής εξαθλίωσης, αλλά όχι, τουλάχιστο προς το παρόν, ως προς ζητήματα ελευθεριών, Κουρδικού κ.λπ. Μιλώντας στο συνέδριο ο Κιλιτσντάρογλου έδειξε ότι η εκστρατεία του ΡΛΚ από εδώ και πέρα θα στηριχθεί και στην καταγγελία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ως κόμματος που έχει απομακρυνθεί από τις όποιες λαϊκές αξίες και «έχει δημιουργήσει τα δικά του νέα τζάκια».

«Θα αγκαλιάσουμε τον λαό», είπε ο Κιλιτσντάρογλου δείχνοντας ότι η πολιτική του κόμματος θα ασκείται «όχι μόνο στην Αγκυρα», αλλά, όπως είπε, «στα χωράφια, στα εργοστάσια, στα καφενεία και παντού». Μπορεί να μην αναφέρθηκε στο θέμα της μαντίλας, αλλά δεν είπε τίποτε και για την κοσμικότητα της Τουρκίας, πράγμα που ήταν μέχρι σήμερα ένας από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του ΡΛΚ. Κι αυτό με τρόπο που το κόμμα προκαλούσε «αντιπάθειες» στις λαϊκές μάζες, αφού η μαντίλα, για παράδειγμα, είναι πράγματι σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί ευρείες μάζες. Αρκετά σημαντική δέσμευση ήταν η μείωση του ορίου του 10% που ισχύει στις βουλευτικές εκλογές ως ορίου επικράτειας για την εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων στην Εθνοσυνέλευση.

Ως προς την εξωτερική πολιτική δεν είπε σχεδόν τίποτε. Μίλησε για την Κύπρο, αλλά έμμεσα. Είπε συγκεκριμένα ότι «ο λαός στην Κύπρο έθαψε στην κάλπη την κυβέρνηση που στήριζε ο Ερντογάν», εννοώντας τις πρόσφατες εκλογές στα κατεχόμενα και την ήττα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία και πολύ περισσότερο η προσδοκία του ΡΛΚ είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές. Η δυσκολία που έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει ο νέος ηγέτης είναι το πώς θα καταφέρει να αλλάξει την εντύπωση ότι το ΡΛΚ είναι το εθνικιστικό κόμμα που κατά κύριο λόγο υπερασπίζεται το κράτος εναντίον του λαού. Εάν επιχειρήσει να το κάνει υιοθετώντας «σοσιαλδημοκρατικές» ή φιλελεύθερες αξίες, όπως θέλουν κάποια “αριστερά” στελέχη του κόμματος, θα έχει επίσης πρόβλημα. Διότι το σημείο όπου συμφωνούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στη χώρα είναι το ότι «είναι πολύ δύσκολο πλέον στην Τουρκία ένα κόμμα να έχει εκλογικές επιτυχίες, αναπτύσσοντας τακτική μη σύμφωνη προς τις γενικά συντηρητικές αξίες».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube