Weather Icon

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να «απαντήσει» στην συμφωνία Ιράν-Τουρκίας- Βραζιλίας

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να «απαντήσει» στην συμφωνία Ιράν-Τουρκίας- Βραζιλίας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ετοιμάζει την απάντηση του Ισραήλ στην πυρηνική συμφωνία Ιράν-Τουρκίας-Βραζιλίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαβουλεύσεις σήμερα με τους σημαντικότερους υπουργούς της κυβέρνησής του για να προετοιμάσει την απάντηση του Ισραήλ στην πυρηνική συμφωνία που υπογράφηκε από το Ιράν, την Τουρκία και τη Βραζιλία, ανέφεραν επίσημες πηγές.

Το εβραϊκό κράτος που θεωρεί ότι οι ιρανικές πυρηνικές φιλοδοξίες συνιστούν μείζονα απειλή για την ασφάλειά του, δεν έχει απαντήσει ακόμη επίσημα στη συμφωνία που υπογράφηκε τη Δευτέρα στην Τεχεράνη.

«Ο πρωθυπουργός διεξάγει διαβουλεύσεις όσον αφορά την ασφάλεια», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Χθες βράδυ ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στους υπουργούς του να μην αναφέρονται στο θέμα αυτό μέχρι το Ισραήλ να απαντήσει επίσημα.

Τη Δευτέρα ισραηλινός αξιωματούχος κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι «παραπλάνησε» την Τουρκία και τη Βραζιλία «προσποιούμενη ότι αποδέχεται» μια διευθέτηση για την ανταλλαγή εμπλουτισμένου ουρανίου στην Τουρκία.

«Το Ιράν εξοπλίζεται, προτίθεται να αποκτήσει (πυρηνικά) όπλα. Προβαίνει σε βήματα που απέχουν πολύ από αυτά που λαμβάνονται για την αυτοάμυνα του Ιράν», τόνισε ο Ισραηλινός υφυπουργός Άμυνας Ματάν Βιλνάι.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και αποφασίζουμε αναλόγως», είπε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, πρώην υπουργός Άμυνας, είπε ότι το Ισραήλ μπορεί μόνο να γνωρίζει με την πάροδο του χρόνου αν με τη νέα συμφωνία, το Ιράν «θα συνεχίσει να παίζει με όλο τον κόσμο» ή δέχεται να τεθούν περιορισμοί στον εμπλουτισμό ουρανίου στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Ο Μπεν Ελιέζερ ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος για την παρέμβαση της Τουρκίας.

Η συμφωνία ενδέχεται κα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, άλλοτε στενοί σύμμαχοι, οι οποίες όμως κλονίστηκαν μετά την ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας (Δεκέμβριο 2008 – Ιανουάριο 2009).

«Η Τουρκία είναι σίγουρα μια περιφερειακή υπερδύναμη», τόνισε στο ισραηλινό ραδιόφωνο. «Ακούστε 72 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εκεί. Νομίζετε ότι είναι ευτυχείς όταν ο γείτονάς τους εξοπλίζεται πυρηνικά; Ασφαλώς όχι» .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube