Weather Icon
Ιράν , Πυρηνικά Όπλα 21 Μαΐου 2010

Παρέμβαση Λαβρόφ για Ιράν

Παρέμβαση Λαβρόφ για Ιράν

Να ενημερώσει αμέσως τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για τη συμφωνία που υπέγραψε πριν από τρεις ημέρες με τη Βραζιλία κάλεσε το Ιράν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ακόμη ότι τυχόν νέες κυρώσεις για τις οποίες υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν πρέπει να επηρεάσουν τις συζητήσεις για την ανταλλαγή 1.200 κιλών ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού με καύσιμο με τη μεσολάβηση της Τουρκίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ομπάμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες τις ανησυχίες του σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μέλος του ιρανικού κοινοβουλίου δήλωσε χθες ότι το Ιράν μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία για ανταλλαγή ουρανίου στην Τουρκία, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επικυρώσει έναν νέο γύρο κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Μπουσέχρ που κατασκευάζεται με ρωσική βοήθεια θα λειτουργήσει τον Αύγουστο, όπως έγινε γνωστό από ρωσικής πλευράς.

Ακόμη έγινε γνωστό από δυτικούς διπλωμάτες ότι το σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ που επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη απαγορεύει την παράδοση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στο Ιράν.

Eπιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν δεν θα επηρεάσει την παράδοση ρωσικών πυραύλων στην Τεχεράνη
Οι νέες κυρώσεις που οι διεθνείς δυνάμεις επιδιώκουν να επιβάλουν κατά του Ιράν δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Τεχεράνης, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η δήλωση έγινε από τον Μιχαήλ Μαργκέλοφ, τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά τις δηλώσεις ορισμένων διπλωματών ότι οι επικείμενες κυρώσεις θα επηρεάσουν την παράδοση των ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 στο Ιράν, βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει οι δύο χώρες.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Ρωσία να μην προχωρήσει στην παράδοση των πυραύλων, αν και ορισμένοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται να διατηρήσει τη συμφωνία ως διαπραγματευτικό “χαρτί” με την Τεχεράνη.
ΕΞΠΡΕΣΣ,ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube