REAL TIME |

Weather Icon

Ιβάνοφ: «Απαξιωτική» η ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας

«Απαξιωτική» χαρακτήρισε την ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για τη χώρα του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος υποστήριξε ότι «εάν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ήταν καλύτερη, τότε ο πρωθυπουργός της Γιώργος Παπανδρέου θα έκανε κάτι ώστε να μετατοπισθεί η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας».

Κατά τη συνάντηση του με πολίτες της ΠΓΔΜ στο προεδρικό μέγαρο, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ιβάνοφ επεσήμανε ότι «τα επιχειρήματα που αφορούν το όνομα, την ταυτότητα και τη γλώσσα είναι με το μέρος μας, η ισχύς όμως είναι με το μέρος της ελληνικής πλευράς. Η προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, υπό την οποία ενταχθήκαμε στον ΟΗΕ, αρχικά προοριζόταν μόνον για χρήση εντός του ΟΗΕ, ενώ με την Ενδιάμεση Συμφωνία διευρύνθηκε (σ.σ. η χρήση) σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι «είναι παράλογο αυτό που ζητά από εμάς η Ελλάδα και νομίζω πως κανένας πολιτικός στη Μακεδονία δεν θα συναινέσει να αλλάξει το όνομα του κράτους, το Σύνταγμα, η γλώσσα και το έθνος για εσωτερική χρήση. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αφορούν μόνον την αλλαγή της απαξιωτικής προσωρινής ονομασίας, υπό την οποία η Μακεδονία προσχώρησε στον ΟΗΕ. Σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν καλύτερη, νομίζω πως ο πρωθυπουργός Παπανδρέου θα έκανε κάτι ώστε να μετακινηθεί η θέση της Ελλάδας προς το καλύτερο». Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι δεν μπορεί να μιλήσει για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες σχετικά με τη δική του θέση και τη θέση της χώρας του, διότι, όπως είπε, «γίνεται λόγος για ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Agelioforos

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube