Weather Icon
Ιράν , Πυρηνικά Όπλα 5 Μαΐου 2010

Άγνωστος παραμένει ο σκοπός του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

Άγνωστος παραμένει ο σκοπός του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον ειρηνικό ή όχι χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον ειρηνικό ή όχι χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο γενικός της διευθυντής Γιουκίγια Αμάνο, κατά τη διάσκεψη αναθεώρησης της Συνθήκης για τη μη διάδοση των Πυρηνικών (ΤΝP).

«Στην περίπτωση του Ιράν, η Υπηρεσία εξακολουθεί να διεξάγει ελέγχους για να διασφαλίσει ότι τα δηλωθέντα πυρηνικά υλικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς», δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο.

Αλλά η ΙΑΕΑ «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι όλα τα πυρηνικά υλικά χρησιμοποιούνται με ειρηνικό τρόπο, γιατί το Ιράν δεν συνεργάζεται όπως θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Η ΙΑΕΑ πρότεινε, τον Οκτώβριο να της παραδώσει το Ιράν, ως χειρονομία καλής θέλησης, το 70% του χαμηλού εμπλουτισμού ουρανίου του για την μετατροπή του, στη Ρωσία και τη Γαλλία, σε καύσιμο εμπλουτισμένο κατά 20%, το οποίο η Τεχεράνη λέει ότι έχει ανάγκη για τον αντιδραστήρα της για την ιατρική έρευνα.

Επικαλούμενη την «έλλειψη εμπιστοσύνης» η Τεχεράνη απέρριψε την πρόταση και πρότεινε την ταυτόχρονη ανταλλαγή καυσίμων στο έδαφός της και σε μικρότερες ποσότητες, όμως αυτή η αντιπρόταση απορρίφθηκε από τους Δυτικούς.

Οι τελευταίοι κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει μυστικά πυρηνικό όπλο, ενώ η Τεχεράνη λέει ότι το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου είναι αποκλειστικά πολιτικό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube