Weather Icon

Οργή κατά Ελλάδας στη Σλοβακία μπορεί να φέρει… καταιγίδα!

Ανταπόκριση του Klaus Brill από Μπρατισλάβα δημοσιεύεται στις Οικονομικές Σελίδες της σημερινής Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο «Αγανάκτηση στη Σλοβακία» και τον υπότιτλο «Το νεότερο κράτος – μέλος της Ευρωζώνης έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στα κριτήρια της Ε.Ε. Τώρα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα».
«Δεν εμπιστεύομαι τους Έλληνες», δήλωσε ο Σλοβάκος Σοσιαλδημοκράτης Πρωθυπουργός, Robert Fico, κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και συμπληρώνει: «Δεν θα τους χορηγήσουμε επιταγή εν λευκώ. Θέλουμε να δούμε ότι πράττουν το καθήκον τους».

Κανένας άλλος Πρωθυπουργός από τα 16 κράτη της Ευρωζώνης δεν εξέφρασε έτσι ανοιχτά την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η μοιραία κακοδιαχείριση των οικονομικών της Ελλάδας από την κυβέρνησή της κατέστησε αναγκαία μία επιχείρηση βοηθείας από το σύνολο της Ευρωζώνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κανένα άλλο κράτος δεν έχει πληγεί από την απόφαση για οικονομική στήριξη της Ελλαδας απ’ όσο η ίδια η Σλοβακία. Η χώρα των 5,5 εκ. κατοίκων είναι το νεότερο μέλος της Ευρωζώνης (εντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2009). Οι Σλοβάκοι εφάρμοσαν πρόγραμμα δραστικών μεταρρυθμίσεων με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας να αγγίζει το 2007 ποσοστό 10,4%.
Στη Σλοβακία θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο μήνα και το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα. Ο Πρωθυπουργός Fico χαρακτηρίζει τη συμμετοχή της χώρας του στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας ως αναπόφευκτη (παρά τη δεδομένη δυσφορία του).
Συγκεκριμένα, η Σλοβακία, της οποίας ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 16 δισ. Ευρώ, θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 825 εκ. Ευρώ. «Πρόκειται για μία τερατώδη υπόθεση», Richard Sulik, νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος, το νεοσύσταστο κόμμα του οποίου, «Ελευθερία και Αλληλεγγύη», αναμένεται να αποσπάσει το 10% των ψήφων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και να διαθέτει μετεκλογικά μεγάλη επιρροή.
«Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, εκεί όπου ο κόσμος έχει τριπλάσια εισοδήματα, τετραπλάσιες συντάξεις και αποζημιώσεις εκατό μηνών», καταγγέλλει ο Sulik. Ο μέσος μισθός στη Σλοβακία είναι στα 750 Ευρώ μηνιαίως. Ο Sulik θα προτιμούσε να αφεθεί η Ελλάδα να χρεωκοπήσει. Κανείς δεν ζητάει από τις τράπεζες που θησαύρισαν με αγορές ελληνικών ομολόγων, των γαλλικών και των γερμανικών συμπεριλαμβανομένων, να παραιτηθούν των απαιτήσεών τους όσον αφορά τους τόκους. Ούτε κανείς ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Barroso, ο οποίος επί έξι έτη αποδεχόταν τα ψευδή στατιστικά στοιχεία των ελληνικών προϋπολογισμών, επισημαίνει ο Sulik.
Και άλλοι πολιτικοί της σλοβακικής αντιπολίτευσης είναι εξοργισμένοι. «Το ποσό που πρέπει να καταβάλει η Σλοβακία, σε σχέση με το μέσο εισόδημα των πολιτών της χώρας, είναι το υψηλότερο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», καταγγέλλει ο Daniel Lipsic, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος (KDH). Η υποψήφια της Σλοβακικής Χριστιανικής και Δημοκρατικής Ένωσης (SDKU), Iveta Radikova, τονίζει ότι θα αποτελεί «κατάφωρο πλήγμα κατά της πορείας που χάραξε η Σλοβακία, εάν συγκαλύπτονταν η ανεύθυνη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, τα λάθη των ευρωπαϊκών θεσμών και η διατήρηση ενός τεχνητού, υψηλού επιπέδου ζωής στην Ελλάδα».
Ακόμη δεν έχει κριθεί, όμως, τίποτα στη Σλοβακία όσον αφορά το θέμα της συμμετοχής της χώρας στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Το Κοινοβούλιο θα επιληφθεί του θέματος μετά τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Δραγουμάνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube