Γενικά θέματα 14 Μαΐου 2010

Ερντογάν: Ο φίλος μου ο Γιώργος


…«Με τον φίλο μου Γιώργο, θα προσπαθήσουμε με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να μας εμποδίσουν και θα το κάνουν. Αλλά εμείς οι πολιτικοί αν έχουμε τη θέληση θα τα καταφέρουμε. Πολιτική σημαίνει ρίσκο, αλλά πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και να μην καθυστερήσουμε άλλο»…

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ξεκίνησε η έναρξη Ιδρυτικής Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

«Με το φίλο μου τον Γιώργο θα ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα», ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, σε μία αποστροφή του λόγου του που ερμηνεύθηκε και ως αυστηρό μήνυμα προς το στρατιωτικό “καθεστώς” της χώρας του.

«Με τον φίλο μου Γιώργο, θα προσπαθήσουμε με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν να μας εμποδίσουν και θα το κάνουν. Αλλά εμείς οι πολιτικοί αν έχουμε τη θέληση θα τα καταφέρουμε. Πολιτική σημαίνει ρίσκο, αλλά πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και να μην καθυστερήσουμε άλλο».

Παίρνοντας το λόγο, ο Γιώργος Παπανδρέου αποκάλεσε και αυτός με τη σειρά του φίλο τον Ταγίπ Ερνογάν και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθεις τόσο του ιδίου όσο και των υπουργών και των επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν, καθώς “ήρθαν μαζί, όχι μόνο για να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά για να αποφασίσουμε και να συμφωνήσουμε σε πολύ σημαντικά για τις δυο χώρες μας ζητήματα, που ενδυναμώνουν τη συνεργασία και ανοίγουν μια νέα προοπτική σε αυτή την ιστορική για τις δυο χώρες συνάντηση”.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης, απευθυνόμενος στον τούρκο πρωθυπουργό, ότι “αισθάνομαι κι εγώ αυτή την βούληση που έχεις δείξει, για αποφασιστικότητα στις προσπάθειες της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Να ξέρεις ότι αυτή η αποφασιστικότητα υπάρχει και από τη δική μας πλευρά”.

Και γι’ αυτό νομίζω ότι η συνάντηση αυτή είναι ένα ξεκίνημα πράγματι ιστορικής σημασίας, που αποδεικνύεται από τον αριθμό, όπως πολύ σωστά ανέφερες, 21 + 1 συμφωνίες και με τη δημιουργία του Ανωτάτου Οργάνου του Διυπουργικού. Είναι μια ιστορική μέρα, πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη όλους όσοι “δούλεψαν σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα και βεβαίως και όλους τους συνεργάτες των Υπουργών που είναι κοντά μας σήμερα σε αυτή τη συνάντηση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αποτελεσματική, επίπονη, αλλά τόσο ουσιαστική για τη συνεργασία και την ειρήνη δουλειά που κάνετε”.

Οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξκη Τύπου στις 6.00 το απόγευμα.

Πρόσκληση Σαμαρά στην Αγκυρα
Στην παρθενική τους συνάντηση στο ξενοδοχείο Hilton, Ταγίπ Ερτογάν και Αντώνης Σαμαράς του για περισσότερο από μια ώρα αντάλλαξαν απόψεις με αιχμή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αφού άκουσε προσεκτικά τον Τούρκο ηγέτη να του λέει ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η γειτονική χώρα να προχωρήσει τάχιστα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πως υπάρχει ανάγκη για καλή γειτονία και συνεργασία ο Αντώνης Σαμαράς μπήκε αμέσως στην? ταμπακέρα.

«Μοναδικό θέμα προς συζήτηση είναι η υφαλοκρηπίδα» τόνισε ο κ. Σαμαράς για να συμπληρώσει ότι «Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μια λύση που πρέπει να στηρίζεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός άκουσε τον Αντώνη Σαμαρά να θέτει ευθέως τα θέματα του Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αλλά και της λαθρομετανάστευσης.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν κάλεσε τον κ. Σαμαρά να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, πρόσκληση την οποία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απεδέχθη επισημαίνοντας στο κ. Ερτογάν ότι τα κόμματα των οποίων οι δύο άνδρες ηγούνται θα μπορούσαν να έχουν συνεργασία και υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube