Γενικά θέματα 12 Μαΐου 2010

Τώρα επείγουν οι μεταρρυθμίσεις

Τώρα επείγουν οι μεταρρυθμίσεις

Πρωτοφανής στην ιστορία της ΕΕ είναι ο μηχανισμός στήριξης που αποφάσισαν και είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να θωρακίσουν την ΟΝΕ από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Οι Ευρωπαίοι άργησαν να αντιληφθούν ότι στο στόχαστρο των κερδοσκόπων δεν είναι η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αλλά το ευρώ. Η Ελλάδα, απλώς, ήταν ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας.

Το διατυπώνει με περισσή σαφήνεια, άλλωστε, ο πασίγνωστος πλέον μάνατζερ των Hedge Funds, Τζον Τέιλορ, όταν λέει ότι «το κοινό νόμισμα είναι ένα αποκεφαλισμένο κοτόπουλο». Τα Hedge Funds λειτουργούν μεθοδικά. Εντοπίζουν τις αδυναμίες κάθε χώρας και μετά χτυπούν. Και στην Ελλάδα οι αδυναμίες βγάζουν μάτι. Υψηλό δημόσιο έλλειμμα, ελλειμματικά ισοζύγια εξωτερικών συναλλαγών, ένα δημόσιο χρέος – «τέρας» και μια τσακισμένη ανταγωνιστικότητα.

Με το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας η ΕΕ αγόρασε χρόνο. Τίποτε περισσότερο. Και αυτό το γνωρίζουν οι κερδοσκόποι. Για το λόγο αυτόν ήταν απαραίτητη η εφαρμογή του «σχεδίου Β΄». Η ομπρέλα προστασίας του ευρώ συνιστά ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές. Μένει τώρα να διαπιστώσουμε τη διάρκεια δράσης του φαρμάκου. Και αυτό γιατί τα νομισματικά μέτρα είναι μόνον η αρχή της φαρμακευτικής αγωγής.

Θα πρέπει να ακολουθήσουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου. Πέραν της απαγόρευσης των άναρχων συναλλαγών με ασφάλιστρα υψηλού κινδύνου επί των ομολόγων και του περιορισμού των ακάλυπτων πωλήσεων, θα πρέπει ο χρηματοπιστωτικός τομέας να ανταποκριθεί στις ευθύνες του έναντι του δημόσιου συμφέροντος. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση ενός ταμείου για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Και τέλος, όσο και αν δεν αρέσει σε πολλούς, θα πρέπει οι ευρωπαϊκές συνθήκες να προβλέπουν και το ενδεχόμενο πτώχευσης κρατών, όπως συμβαίνει με τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.
Aggelioforos

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube