Γενικά θέματα 11 Μαΐου 2010

Τα… έψαλλαν οι 27 στον Νταβούτογλου.Πρόβλημα η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου

Τα… έψαλλαν οι 27 στον Νταβούτογλου.Πρόβλημα η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου

Η επισήμανση αυτή γίνεται στο κείμενο της Κοινής θέσης των «27» χωρών της ΕΕ, που παρουσίασε τη Δευτέρα το απόγευμα αργά στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Προεδρεύων της ΕΕ Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, στη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

Η κοινή θέση των χωρών της ΕΕ, αναφέρει ειδικότερα στα σημεία που ενδιαφέρουν την Κύπρο τα εξής:

– Επαναλαμβάνοντας τα Συμπεράσματα της 9ης Δεκεμβρίου 2009, η ΕΕ σημειώνει με βαθιά θλίψη ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει την υποχρέωσή της πλήρους και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εφαρμογής του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης. Στην απουσία προόδου επί του προκειμένου θέματος, η Ε.Ε θα διατηρήσει τα μέτρα από το 2006, τα οποία θα έχουν συνεχιζόμενες επιπτώσεις στη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Επιπροσθέτως, η Τουρκία δεν έκανε πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει το κείμενο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και να αξιολογεί την πρόοδο που γίνεται σε θέματα που καλύπτονται από την δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών, ημερομηνίας 21ης Σεπτεμβρίου 2005, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου 2006, τονίζεται, ενώ «αναμένεται πρόοδος (από την Τουρκία) χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

– Όπως τονίζεται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, η Ε.Ε αναμένει επίσης από την Τουρκία να στηρίξει ενεργώς τις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, τονίζει η κοινή θέση, ενώ προσθέτει ότι η δέσμευση της Τουρκίας και η συμβολή της με συγκεκριμένα μέτρα σε μια τέτοια συνολική λύση είναι κρίσιμη.

– Η ΕΕ υπογραμμίζει ακόμη τη σημασία της προόδου στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει να μπλοκάρει την ένταξη κρατών-μελών σε διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς.

Επιπλέον, η ΕΕ υπογραμμίζει ξανά όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή σε διμερείς συμφωνίες, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τέλος, η κοινή θέση των «27» αναφέρει ότι η απουσία επικοινωνίας μεταξύ των κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Τουρκία και στην Κυπριακή Δημοκρατία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων.
Κathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube