Γενικά θέματα 5 Μαΐου 2010

Πλήρης σύνδεση Κυπριακού – απευθείας εμπορίου για έγκριση στα τέλη του 2010

Πλήρης σύνδεση Κυπριακού – απευθείας εμπορίου για έγκριση στα τέλη του 2010

Στρασβούργο: Ωρολογιακή βόμβα» έγκρισης του απευθείας εμπορίου εντός οκτάμηνης προθεσμίας προγραμματίζουν σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» κύκλοι της διεύθυνσης διεύρυνσης της Κομισιόν και πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτες του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε αλλά και οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή, εμφανίζονται δήθεν να «παραχωρούν» προς την Κυπριακή Κυβέρνηση ένα χρονικό περιθώριο, μέχρι τα τέλη του 2010, πριν ενεργοποιήσουν το τελικό στάδιο έγκρισης του απαράδεκτου Κανονισμού, κάτι που συνδέουν πλήρως με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το αποτέλεσμα των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Αυτό ήταν και το γενικότερο πνεύμα που διακατείχε την προσωπική θέση που εξέφρασε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα προς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, υποστηρίζοντας ότι ο Κανονισμός για το απευθείας εμπόριο θα μπορούσε να αφεθεί για κάποιο χρονικό διάστημα σε εκκρεμότητα μέχρι να διαφανεί ποια κατεύθυνση θα προσλάβουν οι συνομιλίες Χριστόφια – Έρογλου.

Ο Γιαννάκης Ομήρου διατύπωσε τη διαφωνία του, ζητώντας είτε αποτροπή της έγκρισης του Κανονισμού, είτε παραπομπή του στην Επιτροπή Νομικών της Ευρωβουλής, ως πρώτο σημείο αμφισβήτησης της νομικής βάσης του απευθείας εμπορίου.Οι εξελίξεις που καταιγιστικά σημειώνονταστις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» σύμφωνα με το οποίο στόχος της όλης προσπάθειας «πακετοποίησης» απευθείας εμπορίου-Κυπριακού είναι διπλός:

1. Αφενός να επικρέμεται ο Κανονισμός πάνω από την Κυπριακή Κυβέρνηση εν μέσω των συνομιλιών, προκειμένου να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για προσυπογραφή οποιασδήποτε λύσης, ακόμη και εάν αυτή βρίσκεται σε αντίθεση με εθνικά ζωτικά συμφέροντα.

2. Αφετέρου και σε ενδεχόμενη περίπτωση αδιεξόδου, να εφαρμοστεί το απευθείας εμπόριο με μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, κάτι που αξιώνουν η Άγκυρα και το ψευδοκράτος, το οποίο πραγματοποίησε χθες κύκλο επαφών στην Ευρωβουλή διά του «πρέσβη» του Αχμέτ Ερντενγκίζ.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι δεν αποκλείουν σε περίπτωση αδιεξόδου να συζητηθεί και θέμα επιστροφής της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου στο «πακέτο» έγκρισης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, ως ένα γενικότερο «σχέδιο Β».

Παράλληλα, οι Σοσιαλιστές, όσο και οι Πράσινοι αλλά και οι Φιλελεύθεροι, εμφανίζονται να επενδύουν και στην έκδοση γνωμάτευσης από τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωβουλής επί του απευθείας εμπορίου. Στην ίδια γραμμή, κατά «εκπληκτική σύμπτωση» βρίσκεται και η ομάδα του Στέφαν Φούλε, η οποία φέρεται να θεωρεί ως δεδομένη την επικύρωση της «νομικής βάσης» του Κανονισμού μέσω μιας ενδεχόμενης γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής.

Του Παύλου Ξανθούλη, στον “Φιλελεύθερο” της Τετάρτης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube