Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Απριλίου 2010

Χ. Θάτσι: Φταίει και η UNMIK για τη διαφθορά στο Κόσοβο

Χ. Θάτσι: Φταίει και η UNMIK για τη διαφθορά στο Κόσοβο

  1. Ευθύνες στην UNMIK για το φαινόμενο της διαφθοράς επέρριψε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χ. Θάτσι.
  2. Οριστικό το καθεστώς στο Κόσοβο λένε οι ΗΠΑ

Ευθύνες στην UNMIK για το φαινόμενο της διαφθοράς επέρριψε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χ. Θάτσι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, επέδωσε στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πρίστινα, Ρέντζο Νταβίντι, το συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο για τις εμπορικές σχέσεις Κοσόβου – Ε.Ε. και επέρριψε ευθύνες στην πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) για το φαινόμενο της διαφθοράς. «Το Κόσοβο προσδοκά να λάβει επίσης τον οδικό χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος βίζας», ανέφερε ο κ. Θάτσι. «Είχα την ευκαιρία εκ μέρους της κυβέρνησης και των πολιτών του Κοσόβου να παραδώσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις απαντήσεις για τις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Ο κ. Θάτσι υπογράμμισε ότι το Κόσοβο φιλοδοξεί και έχει σαφές όραμα να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική οικογένεια εκπληρώνοντας όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας «Κόχα Ντιτόρε», ο πρωθυπουργός του Κοσόβου στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τον κ. Νταβίντι δήλωσε ότι στο δικαστικό σύστημα του Κοσόβου επικρατεί η νοοτροπία της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο κ. Θάτσι είπε ότι ως πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει περισσότερα βήματα στη μάχη κατά της διαφθοράς και πρόσθεσε ότι το δικαστικό σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί με τη «νοοτροπία της UNMIK», υποστηρίζοντας ότι η αποστολή του ΟΗΕ ευθύνεται για το φαινόμενο της διαφθοράς στο Κόσοβο. «Επιτυχία στον αγώνα κατά της διαφθοράς μπορεί να επιτευχθεί, μόνο αν υπάρξει μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος», είπε ο κ. Θάτσι μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πρίστινα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για το Κόσοβο τον περασμένο χρόνο συμπέρανε ότι «η διαφθορά παραμένει ευρέως διαδεδομένη σε πολλούς τομείς και αποτελεί ανησυχητικό παράγοντα στο Κόσοβο». Ο κ. Νταβίντι είπε ότι οι θεσμοί του Κοσόβου πρέπει και στο μέλλον να επικεντρώσουν την προσοχή στις προκλήσεις που τονίζονται στην έκθεση του 2009 και κυρίως να συνεχίσουν τη μάχη κατά της διαφθοράς.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οριστικό το καθεστώς στο Κόσοβο λένε οι ΗΠΑ
Την άποψη ότι το καθεστώς του Κοσόβου είναι «οριστικό» εξέφρασε ο αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Christopfer Dell, κατά την επίσκεψή του στο νεοσυσταθέντα δήμο Κλόκοτ. Κάλεσε, εξάλλου, τη σερβική κυβέρνηση να μην επιμένει στη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσόβου και την εδαφική του ακεραιότητα. Σύμφωνα με τον κ. Dell, οι δύο πλευρές «ως γειτονικές χώρες, μπορούν να συζητήσουν θέματα τεχνικής φύσης».
Αναφορικά με τη στρατηγική της Πρίστινας για το βόρειο Κόσοβο, ο αμερικανός πρέσβης επανέλαβε ότι τη στηρίζουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να επιβληθεί «εν μια νυκτί», δεδομένου ότι η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο σημείωσε αρνητική εξέλιξη τα τελευταία 10 χρόνια. Αντιδρώντας στις δηλώσεις Dell, ο υπουργός αρμόδιος για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, παρατήρησε ότι «το καθεστώς του Κοσόβου δεν έχει λήξει για τη Σερβία» και τόνισε ότι τα προβλήματα επιλύονται ειρηνικά, μέσω διαλόγου. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η σερβική πλευρά θεωρεί απαράδεκτη την ενσωμάτωση του βορείου Κοσόβου στους θεσμούς της Πρίστινας και ότι για οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συναινέσουν το Βελιγράδι και οι Σέρβοι του Κοσόβου.

Αλλά και ο πρώην διοικητής της UNMIK, Gerard Gallucci, σε άρθρο του στο διαδικτυακό τόπο Transconflict, υποστηρίζει ότι μόνο με τη στενή συνεργασία της σερβικής κοινότητας μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, ενώ θεωρεί ότι «έχει αποτύχει εμφανώς» η στρατηγική της Πρίστινας και του επικεφαλής του ICO, Pieter Feith.

Από την πλευρά του, ο Pieter Feith, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Δουβλίνο, υποστήριξε ότι η ισχύς της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου εξαρτάται από τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι θα πρόκειται για μια αμερόληπτη απόφαση με πολλά θετικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην αναγνώριση του Κοσόβου από περισσότερες χώρες και στην ευκολότερη πρόσβασή του στους διεθνείς οργανισμούς.
http://e-dragoumanos.gr/?p=4785

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube