Weather Icon
Γενικά θέματα 8 Απριλίου 2010

Ρωσία:Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την παράδοση των S-300 στο Ιράν

Ρωσία:Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την παράδοση των S-300 στο Ιράν

Η Ρωσία συνεχίζει να τις συνομιλίες με το Ιράν σχετικά με τις παραδόσεις των αντιεροπορικών συστήματων S-300 σύμφωνα με δήλωση Ρώσου επίσημου αξιωματούχου του Υπουργείου Αμυνας

«Οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί και έχουν τεθεί σε εφαρμογή – δεν έχουν καταγγελθεί,” δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής Συνεργασίας Mikhail Dmitriyev είπε.Επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμα αποφασίσει για την ημερομηνία για την παράδοση των συστημάτων.

Η Ρωσία υπέγραψε σύμβαση με το Ιράν σχετικά με την προμήθεια τουλάχιστον πέντε S-300, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην Τεχεράνη το Δεκέμβριο του 2005. Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει μέχρι στιγμής τιμήσει τη σύμβαση, και πολλοί ειδικοί αναφέρουν οτι αυτο οφείλεται οφείλεται στην πίεση από την Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ δεν έχουν αποκλείσει τη στρατιωτική δράση, αν η διπλωματία αποτύχει να επιλύσει τη διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και εξέφρασαν ανησυχία για τις παραδόσεις των S-300 θεωρώντας ότι το αντιπυραυλικό αυτό σύστημα άμυνας ο θα ενισχύσει σημαντικά την αεράμυνα του Ιράν.

Η αναβαθμισμένη έκδοση του αντιπυραυλικού συστήματος S-300, η S-300PMU1 (SA-20 Gargoyle), διαθέτει ακτίνα δράσης πάνω από 150 χιλιόμετρα (πάνω από 100 μίλια) και είναι δυνατό να εντοπίσει βαλλιστικούς πυραύλους και αεροσκάφη σε χαμηλό και μεγάλο ύψους καθιστώντας το σύστημα ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτροπή τυχόν βομβαρδισμών.

Ρώσοι αξιωματούχοι υπεύθυνοι της αμυντικής βιομηχανίας έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την εκπλήρωση της σύμβασης, η οποία είναι ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το μέλλον του συμβολαίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό απο την τρέχουσα κατάσταση στις διεθνείς υποθέσεις και τη θέση του Κρεμλίνου.

Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Ιράν θα μπορούσε να μηνύσει τη Ρωσία με προσφυγή του σε διεθνές δικαστήριο εάν η Μόσχα συνεχίσει να αρνείται να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με την παράδοση του αντιπυραυλικού συστήματος των S-300 στην Τεχεράνη.

Η από καιρό αυτή διαμάχη ήρθε ξανά στο διεθνές προσκήνιο απο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με αφορμή την υπογραφή της νέας συνθήκης μείωσης των πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον που αναμένεται να υπογραφεί από τους προέδρους Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Απριλίου στην Πράγα.http://en.rian.ru/mlitary_news/20100407/158466639.html

Εκνευρισμός στο Ιράν από τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση παράδοσης των βλημάτων S-300

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ramin Mehmanparast εξέφρασε την απογοήτευση ρης Τεχεράνης αναφορικά με την συνεχιζόμενη καθυστέρηση παράδοσης των αντιαρεπορικών συστημάτων S-300 που έχει παραγγείλει από την Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα ο ιρανός εκπρόσωπος δήλωσε: «Το θέμα έχει στεναχωρήσει την ηγεσία του κράτους. Ελπίζουμε οι ρώσοι να μην ανακαλέσουν την απόφασή τους να πωλήσουν τους πυραύλους στο Ιράν εξαιτίας πιέσεων από άλλες χώρες».

Σχολιάζοντας το σύστημα καθαυτό ο Ramin Mehmanparas ανέφερε σχετικά : « Το σύστημα έχει αμυντικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα Ελπίζουμε το θέμα να καρποφορήσει στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, αν και η χώρα μας ήδη βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της έχοντας τη δυνατότητα να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα». Υπενθυμίζεται πως η παράδοση των πύραυλων θα έπρεπε να είχε αρχίσει από τις αρχές Φεβρουαρίου αλλά η Ρωσία έχει καθυστερήσει κατ’ επανάληψη την παράδοση για διάφορους λόγους.
Τμήμα ειδήσεων defencenent.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube