Γενικά θέματα 29 Απριλίου 2010

Τα γεωπολιτικά της σχέδια προτάσσει η Μόσχα

Τα γεωπολιτικά της σχέδια προτάσσει η Μόσχα

Η Ρωσία, σε μία ιστορική συμφωνία, θα προσφέρει φθηνό αέριο στην Ουκρανία, σε αντάλλαγμα παράτασης, επί εικοσιπενταετία, της εκμίσθωσης της στρατιωτικής βάσης στη Σταυρούπολη της Κριμαίας.
Οι προσπάθειες του Βλαντιμίρ Πούτιν στο μέτωπο της ενεργειακής διπλωματίας εντείνονται συνεχώς, με τις τελευταίες κινήσεις του Ρώσου πρωθυπουργού να αποκαλύπτουν ωστόσο ότι για τη Μόσχα προέχουν τα γεωπολιτικά και όχι τα καθαρά οικονομικά οφέλη.
Πρόσφατα ο κ. Πούτιν πρότεινε μία πυρηνική συμφωνία με την Ουκρανία, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών στο μέτωπο του φυσικού αερίου.
Η Ρωσία, σε μία ιστορική συμφωνία, θα προσφέρει φθηνό αέριο στην Ουκρανία, σε αντάλλαγμα παράτασης, επί εικοσιπενταετία, της εκμίσθωσης της στρατιωτικής βάσης στη Σταυρούπολη της Κριμαίας.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη συγκεκριμένη περιοχή θα της στοιχίσει σε ορίζοντα δεκαετίας περίπου 40 δισ. δολάρια.
Τόσα είναι τα κεφάλαια, που χάνει από την απόφασή της να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία. Την ίδια ώρα και σε μία πιθανή συμφωνία πυρηνικής ενέργειας η Ρωσία θα έδινε πιθανότατα περισσότερα χρήματα, από όσα θα κέρδιζε.
Η Ουκρανία, η οποία βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη του 50% των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα, χρειάζεται ρευστό, προκειμένου να αναβαθμίσει τους «γηρασμένους» αντιδραστήρες αλλά και να κατασκευάσει έντεκα νέους.
Μέχρι στιγμής τα ουκρανικά σχέδια δεν είχαν καταφέρει να προσελκύσουν επενδυτές με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Η Μόσχα, όμως, όπως σχολιάζουν αναλυτές στο Reuters, υπολογίζει με διαφορετικά κριτήρια το συμφέρον της. Όσο η Ουκρανία αυξάνει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, τόσο λιγότερο φυσικό αέριο θα χρειάζεται.
Η Μόσχα λοιπόν προτιμά να συμμετέχει στη βελτίωση των επιδόσεων της Ουκρανίας στο μέτωπο της πυρηνικής ενέργειας, ώστε να διατηρεί έναν παράγοντα επιρροής.
Ενδεικτική της ρωσικής στρατηγικής είναι και η κατασκευή του αγωγού South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Αυστρία και την Ιταλία. Πολλοί αμφισβητούν τα οικονομικά οφέλη από το συγκεκριμένο project για τη Ρωσία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Για τη Μόσχα, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή ο αγωγός South Stream είχε να κάνει περισσότερο με τη γεωπολιτική. Ήταν το αντίπαλο δέος στο υποστηριζόμενο από την Ε.Ε. αγωγό Nabucco. Το ερώτημα βεβαίως είναι για πόσο θα αντέξει ακόμη η Ρωσία να «χρηματοδοτεί» τα γεωπολιτικά της σχέδια.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube