Γενικά θέματα 15 Απριλίου 2010

Δημοσιεύθηκαν ηλεκτρονικά πληροφορίες βετεράνων πολέμου της Κροατίας

Δημοσιεύθηκαν ηλεκτρονικά πληροφορίες βετεράνων πολέμου της Κροατίας

Τα μητρώα Κροατών στρατιωτών που πολέμησαν στον Εμφύλιο Πόλεμο της δεκαετίας του 1990 — μαζί με απόρρητές πολεμικές πληροφορίες — δημοσιεύθηκαν ηλεκτρονικά, φόρα παρτίδα.

Αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να εντοπιστεί ο υπεύθυνος του μεγαλύτερου στρατιωτικού σκανδάλου στην ιστορία της Κροατίας. Σχετίζεται με την ηλεκτρονική διαρροή μυστικού εγγράφου με τα ονόματα 501.666 βετεράνων πολέμου.

Το μητρώο δημοσιεύθηκε στις 6 Απριλίου σε δικτυακό τόπου που δημιουργήθηκε ειδικά για τη δημοσίευση των συγκεκριμένων πληροφοριών. Τα στοιχεία περιελάμβαναν στρατιωτική ιστορία και απόρρητες πληροφορίες, όπως συγκεκριμένες μονάδες μάχης, τα ονόματα μελών των Ειδικών Δυνάμεων και μονάδων πληροφοριών, καθώς επίσης τη διάρκεια θητείας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου του 1991-1995.

Αναλυτές προειδοποιούν πως όταν δημοσιεύονται τέτοιου είδους ευαίσθητες πληροφορίες, μπορεί να προκληθεί μεροληψία και πιθανότατα να χρησιμοποιηθούν για αντίποινα και άλλους εχθρικούς σκοπούς.Μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο, ο δικτυακός τόπος δέχθηκε τόσο μεγάλο αριθμό επισκέψεων που έπεφτε συχνά. Ο διακομιστής του δικτυακού τόπου φαίνεται ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ, ενώ το πρόσωπο που πλήρωσε για τη διεύθυνση παραμένει άγνωστο.

Ο Μάρκο Ρακάρ, Κροάτης μπλόγκερ, ειδικός του διαδικτύου και πρώην βοηθός του Προέδρου της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς, ανακρίθηκε από την αστυνομία τις πρώτες 48 ώρες από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο αλλά δεν παραπέμφθηκε.”Είμαι τελείως αθώος”, δήλωσε ο Ρακάρ σε δημοσιογράφος όταν επέστρεψε στο σπίτι του από το αστυνομικό τμήμα. Δήλωσε ότι μετέβη στην αστυνομία εθελοντικά όταν είδε σε διάφορα φόρουμ του διαδικτύου ότι αναφερόταν ως πιθανός ύποπτος.

“Είναι εξωφρενικό. Τα στοιχεία που βρήκα στο δικτυακό τόπο, όταν κατάφερα τελικά να μπω, ήταν λάθος και δεν δείχνει τις σωστές πληροφορίες για το που βρισκόμουν και που υπηρέτησα”, δήλωσε ο βετεράνος πολέμου Νταμίρ Μ στους SETimes.

Ο Νταμίρ αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να κρύψει το στρατιωτικό παρελθόν του αλλά δεν θέλει να έχει προβλήματα σε συνοριακές διελεύσεις με γειτονικές χώρες.
Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αισθάνεται ότι το έγγραφο κρατήθηκε μυστικό για να προστατεύσει το στρατιωτικό προσωπικού που υπηρέτησε σε γραφεία, αντί στο πεδίο της μάχης. Το να είσαι βετεράνος προσφέρει προνόμια όπως υψηλότερη σύνταξη, μετοχές στο Κροατικό Ταμείο Βετεράνων και οικονομική στήριξη όταν ξεκινάς μια επιχείρηση.

Υπάρχουν εννέα υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι είναι βετεράνοι πολέμου. Κάποια δημόσια πρόσωπα που δεν υπηρέτησαν ποτέ κατά τη διάρκεια του πολέμου έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν τα ονόματά τους στον κατάλογο.

Ο διάλογος για το αν πρέπει να γνωστοποιηθεί το μητρώο συνεχίζεται εδώ και χρόνια στην Κροατία. Ο Πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς είχε ταχθεί υπέρ της δημοσιοποίησης, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο.”Αφήστε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Εξακολουθώ να υποστηρίζω την ιδέα δημοσιοποίησης του μητρώου των βετεράνων, αλλά όχι χωρίς συναίνεση και κατάλληλο κανονισμό”, δήλωσε στην εφημερίδα του Ζάγκρεμπ Jutarnji List.

Σύλληψη Κροάτη μπλόγκερ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ, Κροατία — Η αστυνομία συνέλαβε διακεκριμένο ειδικό επικοινωνιών την Τετάρτη (7 Απριλίου) σχετικά με διαρροή μέσω διαδικτύου μητρώου βετεράνων πολέμου. Ο Μάρκο Ρακάρ μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση ενώ η αστυνομία ερεύνησε το διαμέρισμά του. Ο Ρακάρ αφέθηκε ελεύθερος πριν τα μεσάνυκτα. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα όταν μέρη απόρρητου καταλόγου με ονόματα ατόμων που είχαν υπηρετήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου 1991-1995 δημοσιεύθηκε σε δικτυακό τόπο την Τρίτη.

Ο Ρακάρ, γνωστός μπλόγκερ, είχε διοριστεί σύμβουλος του Προέδρου Ίβο Γιοσίποβιτς αλλά το διορισμός του ακυρώθηκε λόγω φορολογικών προβλημάτων. (HRT, Nova TV, Jutarnji List, Vecernji List, Index – 07/04/10)

Ο πρόεδρος της Κροατίας εξέφρασε τη “λύπη” του για το ρόλο της χώρας του στον πόλεμο της Βοσνίας

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς εξέφρασε σήμερα τη “λύπη” του για το ρόλο της χώρας του στον πόλεμο της Βοσνίας (1992- 1995) και υποστήριξε την εφαρμογή μιας “νέας πολιτικής” στα Βαλκάνια.”Λυπάμαι βαθύτατα που η Κροατία με την πολιτική της έχει συμβάλει σε αυτό” δήλωσε ο κροάτης πρόεδρος ενώπιον του βοσνιακού κοινοβουλίου, αναφερόμενος στον πόλεμο της Βοσνίας.”Λυπάμαι βαθύτατα που μια τέτοια κροατική πολιτική έχει συμβάλλει στα δεινά και στο διχασμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση σήμερα”, δήλωσε ο ηγέτης της Κροατίας.

Ο Ίβο Γιοσίποβιτς κατήγγειλε ακόμη την “πολιτική της δεκαετίας του 1990 (στην πρώην Γιουγκοσλαβία), η οποία θεώρησε ότι η διαίρεση ήταν μία λύση για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.”Οι πολιτικές των ετών του 1990 πρέπει να εγκαταλειφθούν άπαξ και δια παντός.Για μία νέα εποχή έχουμε ανάγκη από μία νέα πολιτική”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κροατίας.

ΕΞΠΡΕΣΣ,SETimes.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube