Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιταλία 18 Απριλίου 2010

Υπηρεσιακοί της Κομισιόν πίσω από σχεδιασμό της Άγκυρας

Υπηρεσιακοί της Κομισιόν πίσω από σχεδιασμό της Άγκυρας

Κύκλοι της Διεύθυνσης Διεύρυνσης εμπνεύστηκαν την έγκριση του εμπορίου μέσω Ευρωβουλής
ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ

Υπηρεσιακοί κύκλοι της Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Κομισιόν είναι σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» οι «εμπνευστές» της προσπάθειας υιοθέτησης του απευθείας εμπορίου μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Aξιοποιώντας την δυνατότητα που παρέχει η Συνθήκη της Λισαβόνας για συναπόφαση Συμβουλίου-Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί κανονισμών που εκκρεμούν, περιλαμβανομένου και του απευθείας εμπορίου, λειτουργοί της Διεύθυνσης Διεύρυνσης προέβησαν σε συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες διαβιβάστηκαν προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και τις «Αρχές» του κατοχικού ψευδοκράτους. Οι εν λόγω λειτουργοί, γνωρίζοντας ότι η έγκριση του κανονισμού στο επίπεδο του Συμβουλίου είναι πολύ δύσκολη, παρά το γεγονός ότι απαιτεί ειδική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία των κρατών-μελών, εισηγήθηκαν όπως η πρώτη κίνηση στη σκακιέρα της υιοθέτησης του απευθείας εμπορίου πραγματοποιηθεί στην Ευρωβουλή.

Συναφείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στόχος της όλης προσπάθειας είναι να υιοθετηθεί σε πρώτο χρόνο ο κανονισμός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεδομένου του πολιτικού κλίματος πιέσεων που εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί, να γίνει σε δεύτερο χρόνο η κίνηση έγκρισης και από το Συμβούλιο.

Με βάση το σκεπτικό των εν λόγω υπηρεσιακών της Διεύθυνσης Διεύρυνσης, ενδεχόμενη υιοθέτηση του κανονισμού από την Ευρωβουλή σε συνδυασμό με τη στήριξη που εκφράζει η Κομισιόν, θα δημιουργήσουν ένα πλέγμα πιέσεων, συμπαρασύροντας προς την ίδια κατεύθυνση το Συμβούλιο. Άλλωστε, όπως μας έλεγε έγκυρη κοινοτική πηγή, «εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώσει τη φωνή με την Κομισιόν διά της υιοθέτησης του εν λόγω κανονισμού, τότε το κλίμα θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για την Κυπριακή Δημοκρατία στο επίπεδο του Συμβουλίου και οι δυνατότητες αποτροπής τού απευθείας εμπορίου θα είναι πλέον περιορισμένες».

Έγκυρη πηγή, η οποία έχει άριστη γνώση του επίμαχου κανονισμού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Λευκωσία θα πρέπει να εξετάσει τις δυνατότητες και προοπτικές επαναφοράς του «παιγνιδιού» στο πεδίο του Συμβουλίου σε πρώτο χρόνο, όπου η Κυβέρνηση θα μπορεί να επικαλεστεί ζωτικά εθνικά συμφέροντα και να επιδοθεί σε εκστρατεία προκειμένου να παγώσει τη διαδικασία ή να την επανασυνδέσει με την επιστροφή των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους τους, στη βάση των δεδομένων που είχε αφήσει πίσω της η διαβούλευση που είχε γίνει το 2006 επί φινλανδικής Προεδρίας αλλά και το 2007 επί γερμανικής Προεδρίας.

Οι ευθύνες υπηρεσιακών της Κομισιόν για το παιγνίδι που στήνεται σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τεράστιες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αναιρούν τις ευθύνες της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, η οποία δεν «πήρε είδηση» για την επίσημη ενημέρωση που έγινε από την ΕΕ αλλά και για το έγγραφο που αποστάληκε με τον πλέον επίσημο τρόπο. Ο «Φ» είναι σε θέση να αποκαλύψει τη «διαδρομή» που ακολούθησε η γραπτή ενημέρωση των Βρυξελλών μέχρι και την υποβολή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο ενώπιον της Ευρωβουλής προς έγκριση.

Προώθηση λειτουργίας του λιμανιού Αμμοχώστου
ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣεξελίξεις που έχουν τροχοδρομηθεί για την υιοθέτηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο καταδεικνύουν ότι «δεν περισσεύει κανένας» και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Προεδρικό διπλωμάτες που γνωρίζουν σε βάθος το θέμα και είναι σε θέση να ενισχύσουν ουσιαστικά την προσπάθεια πολιτικής αποτροπής που αναμένεται να καταβληθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση. Η διασύνδεση του απευθείας εμπορίου (από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου με έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνδιαχείριση από το ε/κ και το τ/κ Ρπιμελητήριο), με την παράλληλη απόδοση της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων προς τους νομίμους κατοίκους τους, αλλά και η επιβολή μορατόριουμ στην εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήταν στοιχεία που συμφωνήθηκαν επί λουξεμβουργιανής Προεδρίας (2005) και συζητήθηκαν κυρίως επί φινλανδικής Προεδρίας (2006), αποδυναμώνοντας το απευθείας εμπόριο, με αποτέλεσμα να χάσει την «αυτονομία» του και να διασυνδεθεί με την επιστροφή των Βαρωσίων και το περιουσιακό. Αφού λοιπόν η Κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποτρέψει την εφαρμογή του απευθείας εμπορίου, οφείλει να ζητήσει τη συμβολή αυτών που κατεξοχήν μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αύριο η πρώτη τυπική συζήτηση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑτης ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αρχίζει αύριο στο Στρασβούργο, αναμένεται να ανακοινωθεί η παραλαβή του πακέτου omnibusπου απέστειλε η Κομισιόν και περιλαμβάνει κανονισμούς που εκκρεμούν και θα πρέπει να εγκριθούν στο πλαίσιο συναπόφασης Ευρωβουλής και Συμβουλίου. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται ως γνωστό και ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, επί του οποίου πάντως δεν αναμένεται να γίνει καμιά αναφορά σε επίπεδο ολομέλειας. Εκτιμάται πάντως ότι ενδέχεται να υπάρξει μια καταρχήν τυπική αναφορά ή/και συζήτηση στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, παρά το γεγονός ότι το απευθείας εμπόριο δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξή της. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα γνωστοποιηθεί ο εισηγητής που διόρισε η Ομάδα των Φιλελευθέρων και όπως απεκάλυψε ο «Φ» είναι ο Ιταλός Νίκολο Ρινάλντι.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube