Weather Icon

Σκληρό πόκερ στο τρίγωνο Αθήνα – Βρυξέλλες – Ουάσιγκτον

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Το πόκερ συνεχίζεται μεταξύ των Αθηνών, των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, αυτή τη φορά για τις οικονομικές πολιτικές (βλέπε μέτρα) που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα κατά την τριετία 2010-2012 σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, με βάση τη συμφωνία της περασμένης Κυριακής 11 Απριλίου.

Ολι Ρεν: διευκρίνιση, αλλά χωρίς Ecofin…
Και πάλι όμως η Αθήνα, η οποία διαπιστώνει κάθε ημέρα ότι ο κλοιός των αγορών καθίσταται ασφυκτικός, κινδυνεύει να χάσει τα ρέστα της. Τη Δευτέρα έρχεται κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με όχι και τόσο αγαθές διαθέσεις, έχοντας έναν κατάλογο με νέα μέτρα για την ερχόμενη διετία.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έστειλε χθες, πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη όπου συνέρχεται άτυπα σήμερα το Ecofin, επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (βλέπε διπλανές στήλες).

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς των Βρυξελλών ήταν μια δήλωση του εκπροσώπου του επιτρόπου Ολι Ρεν ότι η επιστολή έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα και δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης. Για τον Αμαντέους Αλταφάιγ, η επιστολή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η συνέχεια, όμως, έδειξε ότι η επιστολή κάθε άλλο παρά έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα, όπως κυκλοφόρησε και από ελληνικές πηγές των Βρυξελλών. Ηταν φανερό ότι υπήρχε προσυνεννόηση για την υποβάθμιση της πρωτοβουλίας (;) των Αθηνών.

Η φημολογία που ακολούθησε, ότι η Αθήνα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υποβολή αιτήματος για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, υποχρέωσε τον επίτροπο Ολι Ρεν να προβεί στην ακόλουθη γραπτή δήλωση: «Σε συμφωνία με τη δήλωση των μελών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010 σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την πραγματοποίηση συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και οικονομική στήριξη από τα μέλη της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές ζητήσουν τέτοιου τύπου βοήθεια. Για τον σκοπό αυτό, αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μεταβεί στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Η Επιτροπή εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ σε αυτή τη διαδικασία».

Σκόπιμη (;) παράλειψη
Η διαφορά μεταξύ της επιστολής του Γ. Παπακωνσταντίνου και της δήλωσης του επιτρόπου είναι ότι ο Ολι Ρεν δεν αναφέρει καθόλου ότι το πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών θα πρέπει να στηρίζεται στα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου, όπως ζητεί ο υπουργός. Η παράλειψη αυτή κάθε άλλο παρά είναι τυχαία…

Στο Ecofin αυτό υιοθετήθηκαν οι συστάσεις της Κομισιόν για τα σκληρά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να παρουσιάσει στις 17 Μαΐου που θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση, σχέδια επί της ουσίας και όχι μόνο χρονοδιαγράμματα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι Βρυξέλλες εντός του 2010. Είναι φανερό ότι ο Ολι Ρεν δεν θέλει να δεσμευτεί ότι το πολυετές οικονομικό πρόγραμμα θα στηριχτεί στα μέτρα που αποφασίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, ιδίως όταν πρέπει να συνεργαστεί με το ΔΝΤ, δεδομένου ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Στα μέτρα του Φεβρουαρίου π.χ. δεν περιλαμβάνεται η περικοπή μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, όπως επιθυμεί η Επιτροπή και κυρίως το ΔΝΤ. Επίσης, με την εμπλοκή του ΔΝΤ αναμένεται σκλήρυνση των απαιτήσεων για τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στον συνταξιοδοτικό τομέα. Για την Επιτροπή και το ΔΝΤ, λοιπόν, οι διαβουλεύσεις για το πολυετές πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής (μέτρων) θα πρέπει να γίνουν επί μηδενικής βάσης. Και μάλλον θα ακουστεί πάλι η φράση «δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά»…

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube