Weather Icon
Αλβανία , Κοσσυφοπέδιο , ΟΗΕ 23 Απριλίου 2010

Αυτοκινητόδρομος συνδέει Κόσοβο-Αλβανία

Αυτοκινητόδρομος συνδέει Κόσοβο-Αλβανία

Παρουσία των πρωθυπουργών της Αλβανίας και του Κοσόβου, Σαλί Μπερίσα και Χασίμ Θάτσι, αντίστοιχα, θα ξεκινήσουν, στις 25 Απριλίου, οι εργασίες κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Μορίνα – Μερντάρε, που θα συνδέει το Κόσοβο με την Αλβανία.

Ο κ. Θάτσι προσκάλεσε τον κ. Μπερίσα να παραστεί στην επίσημη τελετή της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών και ο Αλβανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της αλβανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόσκληση του κ. Θάτσι.Ο αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 141 χιλιομέτρων, θα διαθέτει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και θα καλύπτει τη διαδρομή Μορίνα – Πρίζρεν – Πρίστινα – Μερντάρε.Οι εργασίες κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου έχουν κόστος 700 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν εξ’ ολοκλήρου από την κυβέρνηση του Κοσόβου. Όπως ανακοινώθηκε, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 36 μήνες.Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε η αμερικανο – τουρκική κοινοπραξία Bechtel – Enka και ήδη τεχνικοί της κοινοπραξίας και μετέβησαν στο Κόσοβο για να συντονίσουν τις εργασίες κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου.

ΟΗΕ-UNMIK: Στήριξη στο Κόσοβο
Η διαρκής και ευρεία στήριξη των δραστηριοτήτων της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή, υπογραμμίζεται στη νέα έκθεση του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.«Η διαρκής στήριξη των δραστηριοτήτων της UNMIK από το Βελιγράδι και την Πρίστινα, όπως και η στήριξη από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα είναι ζωικής σημασίας», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου. “Ανησυχώ για ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο, αν η κυβέρνηση της Πρίστινας δεν εφαρμόσει τη στρατηγική της για την περιοχή με διαφάνεια και μέσω διαλόγου με τις κοινότητες και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», σημειώνει.

“Η UNMIK δεν είναι ενήμερη, ούτε συμπεριελήφθη στη σχεδιαζόμενη εφαρμογή της «Στρατηγικής για το βόρειο Κόσοβο», τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ και υπογραμμίζει ότι λεπτά ζητήματα που αφορούν το βόρειο τμήμα του Κοσόβου πρέπει να αντιμετωπιστούν με ήρεμο τρόπο, με διαβουλεύσεις και συντονισμό όλων των εμπλεκομένων.«Στρατηγικός στόχος της UNMIK παραμένει η βελτίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της συμμετοχής όλων των κοινοτήτων του Κοσόβου, όπως επίσης της Πρίστινας και του Βελιγραδίου και διεθνών και περιφερειακών παραγόντων», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

«Η μακρόχρονη σταθερότητα και η ανάπτυξη του Κοσόβου και της περιοχής βασίζονται στην επιτυχή διαδικασία συμφιλίωσης όλων των κοινοτήτων», σημειώνει ο κ. Κι-Μουν και αναφερόμενος στην κατάσταση ασφάλειας κάνει λόγο για εύθραυστη ηρεμία.Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την UNMIK, την κατάργηση της οποίας ζητεί η κυβέρνηση της Πρίστινας.

Η Σερβία, η οποία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ζητεί διατήρηση ισχυρού ρόλου της UNMIK, η οποία είχε αναλάβει τη διοίκηση του Κοσόβου το 1999, μετά από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ με τους οποίους τερματίστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών και αποχώρησαν οι σερβικές δυνάμεις. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου οι εξουσίες της UNMIK περιορίστηκαν.”Η UNMIK συνέχισε να στηρίζει τις μειονότητες, ενθάρρυνε τη συμφιλίωση και διευκόλυνε το διάλογο και την περιφερειακή συνεργασία”, προσθέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του που αφορά την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος 2010.Ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να επιδείξουν ευελιξία και να επικεντρωθούν στην εξεύρεση λύσεων σε πρακτικά ζητήματα, ανεξάρτητα από το θέμα του καθεστώτος του Κοσόβου και να αναζητήσουν φόρμουλα για τη συμμετοχή των θεσμών του Κοσόβου σε περιφερειακά φόρουμ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η επιστροφή των προσφύγων δεν εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ωστόσο το 2009 υπήρξε κάποια άνοδος, καθώς επέστρεψαν στο Κόσοβο 1.153 άτομα.Η UNMIK συμμετείχε στην ανακατασκευή 34 θρησκευτικών μνημείων που καταστράφηκαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων του 2004, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνοντας ότι την προηγούμενη περίοδο καταγράφηκαν βανδαλισμοί σε θρησκευτικά κτίρια.Ο κ. Κι-Μουν τονίζει ότι η UNMIK συνεργάζεται στενά με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), η οποία αριθμεί 3.200 μέλη.
athina984.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube