Weather Icon

“Δημοσιογράφος, λογοκρισία, Ισραήλ”…

Το όνομα της 23χρονης Άνατ Καμ βρίσκεται στα χείλη όλων σχεδόν στο Ισραήλ, τα τελευταία 24ωρα. Η περίπτωσή της συμπυκνώνει δύο από τα πιο ενδεικτικά “δαιμόνια” της πολιτικής κατάστασης της χώρας. 1ον, τη λογοκρισία που ισχύει στη χώρα και, 2ον, τον τρόπο λειτουργίας του στρατιωτικού κατεστημένου.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Η Άνατ Καμ κατηγορείται ότι διοργάνωσε “διαρροές” (μάλλον με φωτοτυπίες) ευαίσθητων και αποκαλυπτικών εγγράφων, κατά τη στρατιωτική της θητεία. Τον Νοέμβριο του 2008, αυτές οι “διαρροές” επέτρεψαν στην εφημερίδα “Χααρέτζ”, με άρθρο του δημοσιογράφου Ούρι Μπλάου υπό τον τίτλο “Άδεια για φόνους”, να καταγγείλει την πρακτική των “στοχευμένων δολοφονιών” κατά Παλαιστινίων, την οποία εφαρμόζει ο ισραηλινός στρατός. Πρακτική που, ας σημειωθεί, έχει απαγορεύσει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Σιν Μπετ δεν άφησαν το θέμα να περάσει έτσι: οι έρευνές τους οδήγησαν στην 23χρονη, που από τον Δεκέμβριο του 2009 βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ ο Μπλάου, που ταξίδευε εκείνη την περίοδο, δεν επέστρεψε στη χώρα και η “Χααρέτζ” διαπραγματεύεται με τις αρχές την επιστροφή του… Η δικηγόρος τής Άνατ Κομ, που κινδυνεύει με φυλάκιση 14 ετών γιατί θα κατηγορηθεί για προδοσία, δηλώνει ότι το στρατιωτικό κατεστημένο χρησιμοποιεί την κοπέλα ως “αποδιοπομπαίο τράγο”, ενώ ο Γιόσι Μέλμαν της “Χααρέτζ” τονίζει ότι το “υπουργείο Άμυνας, η Σιν Μπετ, η Εισαγγελία, η Αστυνομία τα βάζουν μόνο με τους αδύναμους”.

Το δεύτερο “δαιμόνιο” σχετίζεται με τη λογοκρισία: σε τίποτε από αυτά δεν μπορούν να αναφερθούν τα ισραηλινά ΜΜΕ για λόγους εθνικής ασφαλείας! Σε τέτοιο βαθμό που να καλούν τους πολίτες να αναζητήσουν πληροφορίες στο… Ίντερνετ. “Τι δεν θέλει η Σιν Μπετ να μάθουμε” έγραψε εν απογνώσει η “Γιεντιότ Αχαρονότ”, υποδεικνύοντας στους αναγνώστες να αναζητήσουν τρεις λέξεις στο Διαδίκτυο: “δημοσιογράφος, λογοκρισία, Ισραήλ”, προκειμένου να ενημερωθούν! Αυτό το “δαιμόνιο” σίγουρα δεν περιποιεί τιμή στη χώρα που επαίρεται (δικαιολογημένα) ότι είναι η “μοναδική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής”…ΑΥΓΗ

Ισραηλινός δημοσιογράφος καταζητείται για υπόθεση κατασκοπείας
Ισραηλινός δημοσιογράφος διέφυγε στο Λονδίνο για να αποφύγει την ανάκριση των αρχών της χώρας του, καθώς κατηγορείται για απόσπαση απόρρητων εγγράφων του στρατού και δημοσίευσή τους.
Ο Ουρί Μπλάου, καταζητείται από τις ισραηλινές αρχές για ανάκριση, όσον αφορά στην περίπτωση της πρώην στρατιώτη Άνατ Καμ, που επιβαρύνεται με κατηγορίες κατασκοπείας, καθώς φέρεται να διέρρευσε χιλιάδες στρατιωτικά έγγραφα στο δημοσιογράφο.

Ο Μπλάου χρησιμοποίησε τα έγγραφα για να αποκαλύψει ότι ο ισραηλινός στρατός σκοτώνει Παλαιστήνιους στρατιώτες παρότι με δικαστική απόφαση, υποχρεούνται να τους συλλάβουν εάν είναι δυνατόν.

Η 23χρονη Άνατ Καμ, που βρίσκεται υπό κράτηση κατηγορείται ότι υπέκλεψε περισσότερα από 2.000 στρατιωτικά έγγραφα κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής της υπηρεσίας στο στρατό από το 2005 έως 2007 και τη διαρροή τους σε έναν δημοσιογράφο.

Ο ρεπόρτερ της Haaretz daily, δήλωσε ότι η ζωή του έχει γίνει σαν “κατασκοπευτική ταινία”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube