Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 18 Απριλίου 2010

Τους δείχνουν την έξοδο απ’ την Οχθη

Του ΝΙΚΟΛΑ ΒΟΥΛΕΛΗ
Στην ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να απονεμηθεί ένα ακόμη παγκόσμιο βραβείο πρωτοτυπίας και θράσους: εκδίδει διαταγές με τις οποίες θεωρεί παράνομους τους Παλαιστίνιους στα εδάφη τους, τα οποία το Ισραήλ κατέχει παρανόμως εδώ και 43 χρόνια!

Η πρωτοφανής διαταγή δεν είναι καθυστερημένο πρωταπριλιάτικο αστείο και αποκαλύφθηκε από την ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετζ» και την επίσης ισραηλινή οργάνωση Χαμοκέντ, που αντιτίθεται στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Με τη νέα αυτή διάταξη, που ισχύει από την Τρίτη, οποιοσδήποτε Παλαιστίνιος εντοπίζεται να έχει «διεισδύσει» ή να «βρίσκεται παρανόμως» στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη, χωρίς την απαραίτητη άδεια – η οποία δεν προσδιορίζεται επακριβώς – θα συλλαμβάνεται και θα απελαύνεται μέσα σε 72 ώρες ή θα φυλακίζεται!

Πρόκειται για εξωφρενικό μέτρο, με δεδομένο ότι οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης, της ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας έχουν μια τεράστια ποικιλία ταυτοτήτων ή άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων. Πολλοί έχουν διαβατήρια της Ιορδανίας, της Αιγύπτου ή άλλων αραβικών χωρών, άλλοι έχουν ισραηλινές άδειες διαμονής -και αυτές πολλών ειδών και διαβαθμίσεων- και αρκετές απ’ αυτές έχουν λήξει εδώ και χρόνια.

Εποικισμός
Ομως το μέτρο αυτό εξυπηρετεί θαυμάσια την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ και ιδιαίτερα την επιθετική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία επεκτείνει δυναμικά τον εποικισμό στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στις περιοχές που γειτονεύουν με ήδη οικοδομημένους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη.

Με το μέτρο αυτό οι ισραηλινές αρχές μπορούν να συλλαμβάνουν και να απελαύνουν ανά πάσα στιγμή όλους τους ενοχλητικούς Παλαιστίνιους πετυχαίνοντας έτσι «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια». Πρώτον, αδειάζει η παλαιστινιακή γη από μερικές ακόμη χιλιάδες Παλαιστίνιους, άρα δημιουργείται χώρος για νέους εποίκους και δεύτερον, φορτώνονται οι γειτονικές αραβικές χώρες ή η Λωρίδα της Γάζας – η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη – μερικές χιλιάδες ακόμη Παλαιστίνιους…

Η νέα αυτή ευφάνταστη και απάνθρωπη στρατιωτική διαταγή είναι διατυπωμένη με τρόπο που θεωρητικά μπορεί να επιτρέψει στο Ισραήλ να διώξει όλους τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης. Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη φορά από την κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών, το 1967, που οι κάτοικοί τους χαρακτηρίζονται «διεισδύοντες» ή «παράνομοι ξένοι» στην ίδια την πατρίδα τους.

Πρώτη επιδίωξη
Στόχος του μέτρου είναι σίγουρα όσοι έχουν γεννηθεί στη Γάζα ή διαθέτουν άδεια διαμονής με διεύθυνση τη Γάζα ή όσοι στερήθηκαν την άδεια διαμονής ή ακόμη και οι ξένες σύζυγοι Παλαιστινίων.

Ομως, η Δυτική Οχθη του Ιορδάνη, όπως άλλωστε και η ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και η Λωρίδα της Γάζας είναι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κατεχόμενα εδάφη και με βάση την 4η Σύμβαση της Γενεύης απαγορεύεται ρητά στη δύναμη κατοχής να εκδιώκει πολίτες από τα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου «απάντησε» και με αυτό το μέτρο στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών να σταματήσει τον εποικισμό και να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Η κίνηση αυτή επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς για το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου προτίμησε να μην πάει στην Ουάσιγκτον για την παγκόσμια διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια και η προηγούμενη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο δεν ήταν καθόλου ειδυλλιακή. Ακόμη και με τους παραδοσιακούς συμμάχους του, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Τουρκία, οι σχέσεις είναι τεταμένες.

Το Ισραήλ, 62 χρόνια μετά τη δημιουργία του, αρνείται να αναζητήσει μια λύση συμβιβασμού, κάτι που υπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά του. Αντίθετα, δείχνει στους Παλαιστίνιους, την έξοδο, νομίζοντας ότι έτσι κερδίζει χρόνο και δεν θα χρειαστεί να συζητήσει ποτέ μαζί τους για την ειρήνη. Κρίμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube