Λύση ανάγκης ο μηχανισμός στήριξης
Οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Γ. Παπανδρέου στη χθεσινή συνάντησή τους στο Μαξίμου αναγνώρισαν ότι η ύπαρξη του μηχανισμού στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για την οικονομία (ΑΠΕ).
Oι δυνατότητες δημιουργίας και διατήρησης ενός εθνικού μετώπου, εν όψει των εξελίξεων και αποφάσεων που θα κρίνουν την προσφυγή ή μη της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά . Η εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση περιελάμβανε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά και των εθνικών θεμάτων εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μετά τις επισκέψεις των κκ. Παπανδρέου και Δ. Δρούτσα στη Λευκωσία και στην Αγκυρα, αντίστοιχα.
Η συζήτηση (η δεύτερη κατ΄ ιδίαν μετά την εκλογή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ) στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκεσε περίπου 75 λεπτά και, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα ήταν η συναίνεση εν όψει του ενδεχομένου να αναγκαστεί η χώρα να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, καθώς και οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης. «Συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του θέματος» έλεγαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας ότι εξετάστηκε από πολλές απόψεις το ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς συμφώνησαν, έστω και με διαφορετικές αφετηρίες, στο ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η κυβέρνηση να μην κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης και ότι, αν πάντως αυτό συμβεί, θα είναι μια λύση ανάγκης. Αναγνώρισαν όμως αμφότεροι ότι η ύπαρξη του μηχανισμού λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για την οικονομία.
Οι ίδιες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς συζήτησαν εκτενώς και κατέληξαν σε κοινή εκτίμηση για τον ρόλο της Γερμανίας στο θέμα της οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς και για το ευρύτερο παιχνίδι συσχετισμών και σκοπιμοτήτων που παίζεται μεταξύ των ισχυρών κρατών της ΕΕ με αφορμή το οικονομικό πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός τόνισε, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, ότι δεν είναι κατανοητό από πού προέκυψε η απαίτηση έγκρισης του μηχανισμού στήριξης από τα κοινοβούλια. «Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται επικύρωση από τα κοινοβούλια» φέρεται να έχει δηλώσει στον κ. Σαμαρά ο Πρωθυπουργός. Στις επισημάνσεις του προέδρου της ΝΔ σχετικά με τον (αρνητικό) ρόλο του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης, η θέση που μετέφεραν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ήταν: «Η συμμετοχή του Ταμείου δεν αποφασίστηκε από εμάς, αλλά από τις γνωστές, συντηρητικές, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις». O κ. Σαμαράς, ο οποίος επέμεινε ότι δεν χρειάζεται προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, έκανε εκτενή ανάλυση στον κ. Παπανδρέου για τη διαδικασία με την οποία η χώρα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις και υπογράμμισε πως απαιτείται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και να μη «βυθιστεί η χώρα σε βαθύτερη ύφεση». Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει ώστε να υποστηριχθούν οι θέσεις εργασίας και η απασχόληση. Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η «συνταγή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «δεν ενδείκνυται για την Ελλάδα, κυρίως για τις βαρύτατες επιπτώσεις που θα έχει στα θέματα κοινωνικής συνοχής». Μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Εγώ εξακολουθώ να θεωρώ ότιμε το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικήςμπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας» και συμπλήρωσε: «Οσο λιγότερο μιλάμετόσο καλύτερα για την οικονομία» .
ΒΗΜΑ