Weather Icon
Κύρα Αδάμ 10 Απριλίου 2010

Δίχτυ συνεργασίας με Αγκυρα εν όψει της έλευσης Ερντογάν

Δίχτυ συνεργασίας με Αγκυρα εν όψει της έλευσης Ερντογάν

ΔΡΟΥΤΣΑΣ – ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Αποστολή: ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

Ενα «δίχτυ» πολύπλευρης συνεργασίας, ώστε να πέσουν στα μαλακά, για την κοινή γνώμη, οι δυσεπίλυτες διαφορές στο Αιγαίο και η επιδιωκόμενη λύση τους, στήνουν μεθοδικά και σε συνεργασία οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να υπάρξουν απτά και δεσμευτικά αποτελέσματα κατά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών τον Μάιο στην Αθήνα.

Δρούτσας και Νταβούτογλου χθες στην Αγκυρα ανακοίνωσαν σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα τον Μάιο Δρούτσας και Νταβούτογλου χθες στην Αγκυρα ανακοίνωσαν σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα τον Μάιο Η χθεσινή συνάντηση στην Αγκυρα των κ.κ. Δρούτσα και Νταβούτογλου συνοδεύτηκε από έναν πακτωλό σχεδίων ανακοινώσεων και ΜΟΕ και καμιά «δύσκολη αναφορά» στη συνεχιζόμενη, προκλητικά παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν επισήμως όσα κατ’ αρχήν συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο στην Αθήνα και έθεσαν το χρονοδιάγραμμα ώστε όλα τα μεταξύ τους συμφωνηθέντα να πάρουν επίσημη μορφή με την υπογραφή των δύο πρωθυπουργών τον Μάιο στην Αθηνα.

Τουρκικό μοντέλο
Ετσι, υιοθετώντας πλήρως το τουρκικό μοντέλο για τη δημιουργία «μηδενικών προβλημάτων» που έχει ήδη εφαρμόσει η Τουρκια με όλους τους γείτονές της, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν τη σύσταση του «Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας», στο πλαίσιο του οποίου:

* οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντώνται ετησίως

* οι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντώνται δύο φορες τον χρόνο, ενώ τακτικές συναντήσεις θα έχουν οι γεν. γραμματείς των ΥΠΕΞ

* θα συναντώνται τακτικά οι υπουργοί Αμυνας, Οικονομίας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας, Μεταφορών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Εσωτερικών, καθώς και για τα θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί φρόντισαν από κοινού και επιμελώς να μην δώσουν έκταση στις διαφορές των δύο χωρών στο Αιγαίο, και επομένως να περιορίσουν εκατέρωθεν στο ελάχιστο τις αναφορές τους στις πρόσφατες και επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο.

Ετσι περιόρισαν την ουσία της ελληνοτουρκικής έντασης στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στα δυο υπουργεία Εξωτερικών, μια διαδικασία που έχει αισίως φτάσει τις 40 συναντήσεις από τότε που θεσπίστηκε επί κυβερνήσεως Σημίτη, χωρίς να έχει καταλήξει σε ορατό συμπέρασμα.

Αγχωμένος
Ο κ. Δρούτσας εμφανίστηκε ιδιαιτέρως «αγχωμένος» να παρουσιάσει έργο και αποτέλεσμα η διαδικασία αυτή, που περιέχει όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, από την υφαλοκρηπίδα και το εύρος του εναέριου και θαλάσσιου χώρου μέχρι τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων και τις γκρίζες ζώνες. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο επόμενος γύρος θα γίνει πριν από τον Μάιο, με επικεφαλής της ελληνικής πλευράς τον πρέσβη επί τιμή και πρώην διοικητή της ΕΥΠ, τον πρέσβη Π. Αποστολίδη. Καθ’ όμοιον τρόπο ο κ. Νταβούτογλου αναβάθμισε και αυτός την τουρκική εκπροσώπηση.

Ο κ. Νταβούτογλου με τον ιδιαίτερα μειλίχιο και παραβολικό, αλλά επί της ουσίας ακριβέστατο πολιτικό λόγο του, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το Αιγαίο μοιάζει με ένα στενό το οποίο μοιράζονται δύο γείτονες. «Μπορεί οι γείτονες να έχουν διαφορές, αλλά δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ το κοινό στενό τους…». Επέμεινε ακόμη ότι το όραμά του «δεν στηρίζεται στις αμοιβαίες απειλές(;), αλλά στα αμοιβαία συμφέροντα. Και σε μια προσπάθεια να τονίσει προφανώς τη ρομαντική πλευρά του ανέφερε ότι προσβλέπει στη μείωση των εξοπλισμών διότι προτιμά «να πετάμε λουλούδια από τα παράθυρα». Υπενθυμίζεται ότι τα τζάμια στα ακριτικά νησιά σπάνε μόνο από το πέρασμα των τουρκικών αεροσκαφών.

Ο κ. Δρούτσας παρατήρησε ότι οι τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο δεν διευκολύνουν, αλλά προβληματίζουν και η επιθυμία για καλή γειτονία προϋποθέτει απαραίτητα τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Τα 5 ΜΟΕ
Επίσης ανακοινώθηκαν και άλλα πέντε ΜΟΕ που αφορούν και στενότερο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που αφορούν:

* Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής σύμπραξης για την ειρήνη, συναφή εκπαιδευτικά κέντρα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

* Διαλέξεις σε σπουδαστές Ανωτάτων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

* Διασύνδεση σε επιτελικό επίπεδο, μιας ελληνικής μεραρχίας / ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (σ.σ. το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη) και μιας τουρκικής μεραρχίας / ταξιαρχίας στο ελληνικό αναπτυσσόμενο στρατηγείο του ΝΑΤΟ (σ.σ. που εδρεύει στον Τύρναβο) για εκπαιδευτικούς λόγους (σ.σ. οι δομές αυτές που έχουν συμφωνηθεί στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ βρίσκονται υπό την εντολή του ανωτάτου διοικητή του ΝΑΤΟ, ο οποίος κάνει μεταφορά αρμοδιοτήτων σε μία από τις συμμετέχουσες χώρες ανάλογα με την περίσταση).

* Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμων.

* Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων μεταξύ των ανωτάτων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ελάχιστη ήταν η αναφορά των δύο υπουργών στο Κυπριακό, με τον κ. Νταβούτογλου να επιμένει ότι η μόνιμη λύση περιλαμβάνει απαραιτήτως την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών.

Τέλος, στον οικονομικό τομέα οι δύο υπουργοί ευελπιστούν σε κοινή πρωτοβουλία για την προσέλευση Κινέζων τουριστών, με την ελληνική πλευρά να σκέπτεται διευκολύνσεις στη βίζα από την Τουρκία για μονοήμερες επισκέψεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Δρούτσας έγινε δεκτός από τους Γκιουλ και Ερντογάν. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube