Γενικά θέματα 6 Απριλίου 2010

Άχρηστα βιογραφικά: Δεν χρειάζεται σπουδές για να διοικήσεις νοσοκομείο…!

Άχρηστα βιογραφικά: Δεν χρειάζεται σπουδές για να διοικήσεις νοσοκομείο…!

Όσο περνά ο καιρός, επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο ότι η όλη διαδικασία της «ανοιχτής διακυβέρνησης» και της συλλογής βιογραφικών, λειτουργεί σε πολύ μεγάλο βαθμό προσχηματικά για έναν δημόσιο τομέα που εξακολουθεί να υπάρχει με όλους τους γνωστούς, παλιούς κανόνες. Το κράτος εξακολουθεί να είναι κομματικό και το κόμμα εξακολουθεί να είναι κρατικό και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ δείχνει να μη θέλει να πάθει ότι έπαθε η ΝΔ που ξέχασε πολλά δικά της παιδιά, κι έτσι αποφασίζει να ασχοληθεί μόνο με τα δικά της. Αφορμή για να (ξανα)πούμε όλα αυτά, είναι η τελευταία επιλογή διοικητών για τα νοσοκομεία. Δύο πρώην γραμματείς τής Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα τεθούν επικεφαλής σε τέτοια πόστα ευθύνης: ο Σάββας Κοσμίδης στο νοσοκομείο Καβάλας και ο Θανάσης Μπαμπαλίδης στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Άξιοι και ικανοί και οι δύο. Και καλοί άνθρωποι. Αλλά τι εμπειρία έχουν από διοίκηση νοσοκομειακών μονάδων; Φαίνεται ότι το κόμμα από το οποίο προέρχονται ούτε τους προστάτευσε αλλά ούτε τους αντάμειψε για την έως τώρα προσφορά τους. Ίσα-ίσα (φημολογείται ότι) τους βάζει σε βαθιά νερά και στο κέντρο ενός πεδίου στο οποίο θα ασκηθεί εξαντλητική και ίσως άδικη κριτική μέσα στους επόμενους μήνες.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση του Μιχάλη Χρυσομάλλης που (φημολογείται ότι) τοποθετείται διοικητής του νοσοκομείου Δράμας. Παρά την όποια διοικητική εμπειρία απέκτησε ως πρόεδρος στη ΔΑΝΕΚ, όπου υπάρχει εξάλλου και ξεχωριστός διευθυντής με πληθώρα πραγματικών αρμοδιοτήτων, δεν διαθέτει την πλέον εξειδικευμένη εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομειακών μονάδων.

Με ποια κριτήρια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και των «άριστων και όχι αρεστών» φαίνεται ότι επιλέγει τρία πρόσωπα που δεν έχουν προηγούμενη διοικητική εμπειρία σε νοσοκομειακές μονάδες; Ποια στοιχεία των βιογραφικών τους στάθηκαν τόσο δυνατά για να επικρατήσουν στην τελική επιλογή και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιδιώκει να εξοικονομήσει πολλά δισ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία; Μπορεί και οι τρεις να είναι ικανοί, αλλά για άλλα πόστα. Για να διοικήσουν οργανισμούς όπως τα νοσοκομεία με δεκάδες προμηθευτές, εκατοντάδες εργαζόμενους και πολλές χιλιάδες εξυπηρετούμενους πολίτες, χρειάζονται γνώσεις.
Αληθεύουν τα όσα ανέφερε εξοργισμένος ένας εκ των τριών βουλευτών Καβάλας του ΠΑΣΟΚ, ότι τα προαναφερθέντα πρόσωπα δεν είχαν καν υποβάλλει αιτήσεις κι ότι επιλέχθηκαν «αλλιώς»; Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι άξιοι και με το παραπάνω και να διαψεύσουν αύριο-μεθαύριο όλα τα πικρόχολα σχόλια που διατυπώνονται σήμερα. Αν όμως δει κανείς τα βιογραφικά που απορρίφθηκαν, θα τραβάει τα μαλλιά του.

Αξίζει η αναφορά σε έναν από αυτούς που κατέθεσαν αίτηση και βιογραφικό σημείωμα. Ο Σταύρος Μπαρούτης δήλωσε συμμετοχή στη διαδικασία «επιλογής» για τα νοσοκομεία Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης και Κομοτηνής. Έχει σπουδάσει νομικά στη Θεσσαλονίκη, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην «οργάνωση, διοίκηση και διαχείριση νοσοκομείων» στο Παρίσι, συνέχισε με διδακτορικό στο «Δίκαιο Υγείας» στο Μπορντό. Διετέλεσε διευθυντής στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και στα νομαρχιακά νοσοκομεία Καβάλας και Δράμας. Σήμερα είναι καθηγητής Δικαίου της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο καθώς και τριών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και σε όλα αυτά διδάσκει Διοίκηση Νοσοκομείων. Είναι το μοναδικό από την Ελλάδα μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Νοσοκομείων. Τα βιβλία που έχει γράψει για τη διοίκηση μονάδων υγείας δε χωράνε σε αυτές τις γραμμές για να αναφερθούν παρά μόνο το τελευταίο του: «Συστήματα Υγείας & η Υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Το βιβλίο αυτό συγκεντρώνει και αναλύει τα συστήματα που έχει η κάθε χώρα και κάνει τεράστια ανάλυση στα προβλήματα του ΕΣΥ. Ο σημερινός γ.γ. του Υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, που παρουσίασε προ εβδομάδων το βιβλίο του Στ.Μπαρούτη στην Αθήνα, τόνισε ότι το βιβλίο προτείνει και συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα και τις παθογένειες του ΕΣΥ. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν τον επέλεξε να διοικήσει. Όχι γιατί είναι «γαλάζιο παιδί», ίσα-ίσα, είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Απλά, μιλάει πολύ και δύσκολα χαρίζεται. Δηλαδή δεν ήταν «αρεστός». Ναι, αλλά ήταν ο «άριστος». Είναι να μην τραβάς τα μαλλιά σου;
γράφει ο Τάσος Αποστολίδης
http://www.kavalanet.gr/enimerosi/news_static/1270447652.php

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube