Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Απριλίου 2010

Τεστ «χημείας» για Μπαράκ και Νικολά στο Λευκό Οίκο

Τεστ «χημείας» για Μπαράκ και Νικολά στο Λευκό Οίκο

Οι πρόεδροι Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να σπάσουν την αντίληψη πως δεν υπάρχει μεταξύ τους “χημεία” κατά την επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί στην Ουάσιγκτον.

Η θερμή υποδοχή ήταν δώρο εξ ουρανού για τον Σαρκοζί μετά τη βαριά ήττα που υπέστη το κόμμα του στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. Χαριεντισμοί, “εκμυστηρεύσεις” για αδυναμία στα χοτ ντογκς αλλά και συμφωνία περί αναγκαιότητας ταχείας απόφασης του ΟΗΕ υπέρ κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ακολούθησαν τις συνομιλίες διάρκειας μιας ώρας στο οβάλ γραφείο.

Ο Σαρκοζί και η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι μπορεί να εκλήθησαν μετά το βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και άλλους έξι ευρωπαίους ηγέτες, ήταν ωστόσο το πρώτο προεδρικό ζεύγος που δείπνησε με τους Ομπάμα στην ιδιωτική πτέρυγα στο Λευκό Οίκο. Ίσως αυτό οργανώθηκε, ώστε να αντισταθμιστεί η πικρή γεύση της άρνησης Ομπάμα για δείπνο στο Παλάτι των Ηλυσίων τον περασμένο Ιούνιο, όταν προτίμησε να δειπνήσει σε μπιστρό της Αριστερής Όχθης. Γάλλοι διπλωμάτες επαναλάμβαναν έκτοτε ότι ο Ομπάμα επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην Ασία σε βάρος της Ευρώπης.

Οι δύο πρόεδροι υπερθεμάτισαν σε φιλοφρονήσεις τόσο μεταξύ αλλήλων όσο και αναφορικά με τις σχέσεις των χωρών τους, στις οποίες σύμφωνα με αναλυτές φυσούσε ψυχρός αέρας.

Ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει “ιστορικό βήμα” την επάνοδο της Γαλλίας στη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ. “Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες αλλά ποτέ για τους λάθος λόγους. Και καθώς είμαστε αμφότεροι διαφανείς, υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας”, είπε ο Σαρκοζί.

Ωστόσο μία ημέρα πριν από τη συνάντηση δεν έλειψαν οι αιχμές ούτε και κρύβονταν οι προθέσεις των δύο πλευρών. Ο Ομπάμα θα ανανέωνε την έκκλησή του για περισσότερη γαλλική παρουσία στο Αφγανιστάν. Το Παρίσι ήταν ενοχλημένο με τον “προστατευτισμό” στην αμερικανική Boeing έναντι της ευρωπαϊκής Airbus σε συμβόλαιο του στρατού των ΗΠΑ, ύψους 35 δισ. δολαρίων, για αγορά αεροσκαφών ανεφοδιασμού. Εκτός αυτών, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο Σαρκοζί καλούσε τις ΗΠΑ να στηρίξουν νέους κανόνες για την παγκόσμια οικονομία και αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση για την υγεία καλωσόρισε τη χώρα “στο κλαμπ αυτών που δεν πετάνε τους ασθενείς τους”, προσθέτοντας ότι η Γαλλία έλυσε το πρόβλημα της υγιεονομικής περίθαλψης μισό αιώνα νωρίτερα.

“Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στον 21ο αιώνα που μπορεί να κυριαρχήσει μόνη στον κόσμο”, είπε επίσης ο γάλλος πρόεδρος, καλώντας τις ΗΠΑ να εφεύρουν μαζί με την Ευρώπη “κανόνες για την οικονομία του αύριο… Οι παγκόσμιοι οικονομικοί κανονισμοί δεν μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν. Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε πλέον ένα καπιταλιστικό σύστημα χωρίς κανόνες. Η έλλειψη κανόνων θα είναι ο θάνατος του καπιταλισμού”. Ο Σαρκοζί προτίθετο να συζητήσει με τον Ομπάμα τον ορισμό “μιας νέας διεθνούς νομισματικής τάξης… Το δολάριο δεν είναι το μόνο νόμισμα στον κόσμο”, τόνιζε.

MAΚΕΔΟΝΙΑ-makthes.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube