Weather Icon
Αλβανία , Ευρωπαϊκή Ένωση 15 Απριλίου 2010

Αισιόδοξος για την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ ο Μπερίσα

Αισιόδοξος για την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ ο Μπερίσα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δηλώνει βέβαιος πως η χώρα του θα ενταχθεί σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, που σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στις Βρυξέλλες, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η χώρα του θα ενταχθεί στην ΕΕ «ακόμη συντομότερα» απ’ όσο ο ίδιος φαντάζεται.

«Δεν έχω σκεφθεί μία ημερομηνία ένταξης της Αλβανίας, όμως αυτή θα έλθει ακόμη συντομότερα απ’ όσο έχω ο ίδιος φαντασθεί», τόνισε ο Μπερίσα στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους. Η Αλβανία έχει καταθέσει αίτημα ένταξης στην ΕΕ από τον Απρίλιο του 2009.

Ο Μπερίσα εκτίμησε σήμερα πως η χώρα του «ξεπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις» που είχε θέσει η Κομισιόν για να ξεκινήσει επισήμως η ενταξιακή διαδικασία. Μάλιστα προτίθεται να καταθέσει στον υπεύθυνο για την Διεύρυνση επίτροπο Στέφαν Φίλε το λεπτομερές ερωτηματολόγιο που παρέδωσε η ΕΕ στην Αλβανία, ενόψει της ένταξής της. «Έχω βάσιμες ελπίδες» πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφανθεί θετικά, τόνισε ο Μπερίσα.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε ένθερμα τα αποτελέσματα του αγώνα του κατά της διαφθοράς και της εγκληματικότητας, που μειώθηκαν θεαματικά-κατά τον ίδιον-την τελευταία πενταετία. «Η Αλβανία είναι πλέον μία από τις ασφαλέστερες χώρες και τα επίπεδα εγκληματικότητας είναι χαμηλότερα και από τον μέσο όρο της ΕΕ», τόνισε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως χάρις στην υπερφιλελεύθερη πολιτική του, η χώρα του αντιστάθηκε περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη στην οικονομική κρίση και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ιδιωτικοποίηση των αλβανικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, εξεδήλωσε την εμπιστοσύνη του πως οι συμπατριώτες του σύντομα θα επωφεληθούν από την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας στο εσωτερικό της ζώνης του Σένγκεν: «η απελευθέρωση της βίζας είναι πολύ σημαντική για τους Αλβανούς», τόνισε ο Μπερίσα, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του επί 50 χρόνια ζούσε στην πλέον ερμητική απομόνωση εξαιτίας μίας από τις στυγνότερες δικτατορίες στον κόσμο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube