Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Απριλίου 2010

Κινεζικός πάγος για τα ιρανικά πυρηνικά

Κινεζικός πάγος για τα ιρανικά πυρηνικά

Ο Χου Ζιντάο όχι μόνο αγνόησε τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και τον «άδειασε» ανοιχτά με επίσημη ανακοίνωση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ματαίως προσπάθησε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα να πείσει τον κινέζο ομόλογό του κ. Χου Ζιντάο για την ανάγκη «συναίνεσης» στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, μια προσπάθεια που όπως λένε οι κακές γλώσσες υπήρξε η βασική αιτία της συγκέντρωσης 47 ηγετών απ΄ όλον τον κόσμο στην Ουάσιγκτον, όπου συζητούν από χθες ζητήματα πυρηνικής ασφάλειας. Η κινεζική πλευρά σνόμπαρε επιδεικτικά την αμερικανική. Η Ουάσιγκτον μάλιστα εκτέθηκε, διότι μετά το πρώτο τετ α τετ των δύο προέδρων έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι ο κ. Χου Ζιντάο δήθεν «συμφώνησε να ενισχυθεί το καθεστώς των κυρώσεων εναντίον του Ιράν». Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα κ. Μπεν Ρόουντς δήλωσε ότι «η επέκταση του καθεστώτος των κυρώσεων είναι θέμα εβδομάδων».

Χθες το μεσημέρι όμως η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κ. Ζιανγκ Γιου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Κίνα υποστήριζε πάντοτε ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι το αποτελεσματικότερο μέσον για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα. Οι πιέσεις και οι κυρώσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν το θέμα». Προσέθεσε δε, ρίχνοντας κι άλλο «πάγο» στις ήδη… κατεψυγμένες τους τελευταίους μήνες σινοαμερικανικές σχέσεις, ότι «οι ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να συμβάλουν στην ανατροπή της κατάστασης και στην επίλυση με τον αρμόζοντα τρόπο του θέματος, μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης». Εξίσου «παγωμένη» ήταν και η αντίδραση του κ. Χου Ζιντάο στις νέες πιέσεις του κ. Ομπάμα για τη νομισματική πολιτική. Καθώς το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διογκώνεται συνεχώς, ο κ. Ομπάμα ζήτησε εκ νέου από τον κινέζο ομόλογό του να επέμβει στη νομισματική πολιτική της χώρας του για μια «πιο σεβαστή από τις αγορές» ισοτιμία του εθνικού του νομίσματος.

Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, η αμερικανική ηγεσία αναγκάστηκε να περιορίσει τις αναφορές στο Ιράν και να στρέψει τη συζήτηση στην Αλ Κάιντα, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Ομπάμα, «αναζητεί επίμονα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα που θα της επιτρέψουν να απειλήσει την παγκόσμια τάξη». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασικός «στόχος» της συνόδου, ο ιρανός πρόεδρος κ. Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ – η χώρα του οποίου (όπως και η Βόρειος Κορέα), δεν προσκλήθηκε στη Ουάσιγκτον- καταδίκασε τη σύνοδο κορυφής ως «ταπεινωτική για την ανθρωπότητα».

Υπόδειξη Ομπάμα για το κινεζικό νόμισμα

«Προς την ελεύθερη αγορά χρειάζεται να προσανατολιστεί το κινεζικό νόμισμα, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για οποιαδήποτε δραστηριότητα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Ζιντάο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, είπε ότι η Κίνα έχει συμφέρον από την οικονομική εξισορρόπηση.

«Πιστεύω ότι η Κίνα σωστά θεωρεί το ζήτημα του νομίσματος έως κυρίαρχο ζήτημα. Εκτιμώ ότι αντιστέκονται στη διεθνή πίεση όταν έρχεται η στιγμή για εκείνους να λάβουν αποφάσεις για τη συναλλαγματική και τη νομισματική τους πολιτική», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
ΒΗΜΑ,ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube