Weather Icon

Ρουμπινί: Θέλει να μας κάνει… Τούρκους

Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αποφύγει την κρίση την οποία βιώνει σήμερα «εάν είχε ως παράδειγμα την Τουρκία», σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουμπίνι. Κατά την ομιλία του στην Ένωση Εξαγωγέων Αυτοκινητοβιομηχανίας της Τουρκίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Προύσα, ο Ρουμπινί τόνισε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Είναι πολύ μεγαλύτερο. Υπάρχει πρόβλημα ανάπτυξης και η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική».

Συνεχίζοντας ο Ρουμπινί πρόσθεσε ότι «το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισλανδία. Οι χώρες αυτές, λόγω του ότι δεν είναι ανταγωνιστικές, έχουν χάσει μερίδια των αγορών τους, που έχουν περάσει στην Κίνα και την Τουρκία». Ο καθηγητής παράλληλα επεσήμανε την επικινδυνότητα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας και της ΕΕ είναι πολύ σοβαρό. Δεν υπάρχει εύκολη λύση».agelioforos.gr

Ν. Ρουμπίνι: «Εξαπλώνεται η κρίση χρέους» Σύμφωνα με τον «γκουρού», η βοήθεια προς την Ελλάδα θα μετακυλίσει χρονικά το πρόβλημα

Η δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ξεκίνησε από την Ελλάδα εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, υποστηρίζει ο καθηγητής του New York University Νουριέλ Ρουμπίνι, ο άνθρωπος που πρώτος προέβλεψε την χρηματοοικονομική κρίση.

Σε ανάλυση που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο Roubini Global Economics, ο κ. Ρουμπίνι υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους έχει εξελιχθεί ραγδαία σε πολύ σοβαρό ζήτημα των ανεπτυγμένων οικονομικών, ιδιαίτερα στις χώρες PIIGS της Ευρωζώνης (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία), αλλά επίσης και σε μεγαλύτερες οικονομίες του ΟΟΣΑ, όπως οι ΗΠΑ. Ο «κ. Καταστροφή» (Dr. Doom) όπως είναι γνωστός, προειδοποιεί επίσης ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα επιλυθούν σύντομα με κανένα πακέτο διάσωσης.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μόνο από θαύμα η Ελλάδα μπορεί να γλιτώσει και θα απαιτηθούν ηράκλειες προσπάθεις, ισχυρή βοήθεια από Ε.Ε. και ΔΝΤ και τύχη στο να αποφύγει μια αδυναμία πληρωμών και αναταραχή στην Ευρωζώνη που θα οδηγήσει σε μεγάλες ζημίες». Κατά τον κ. Ρουμπίνι, η βοήθεια απλά θα μετακυλίσει το πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια, ενώ θεωρεί ότι οι προσπάθειες για εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή μείωση τιμών και μισθών σε περίοδο ύφεσης είναι πολύ επισφαλείς, καθώς καμία κοινωνία και πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει χρόνια λιτότητας σε συνδυασμό με ύφεση.

Αλληλεγγύη
Tην ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος της Kομισιόν και πρωθυπουργός της Iταλίας Pομάνο Πρόντι επέκρινε την EE για «έλλειψη αλληλεγγύης» προς την Eλλάδα (η οποία επέτεινε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας) ως την μεγαλύτερη πρόκληση για το ευρώ. «Aν συζητάς εβδομάδες επί εβδομάδων και στέλνεις το μήνυμα ότι δεν υπάρχει συμφωνία, τότε η δημοσιονομική εξυγίανση της Eλλάδας καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα», είπε ο κ. Πρόντι.HMEΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube