Weather Icon

Η γελοιοποίηση ΕΕ και ΔΝΤ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Κωμικοτραγικές αποκαλύψεις, που καταρρακώνουν το όποιο κύρος της ΕΕ και του ΔΝΤ, γίνονται σχετικά με το ούτως ή άλλως κάκιστο σχέδιο υποτιθέμενης διάσωσης της ελληνικής οικονομίας που αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης την περασμένη Πέμπτη. Αποδεικνύεται ότι το δήθεν βαθυστόχαστο σχέδιο, με το οποίο θα διασωθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που θα περιέλθουν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα… κουρελόχαρτο φτιαγμένο στο πόδι! Οπως συνάγεται από δηλώσεις του διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος – Καν και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ολι Ρεν, η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν έχουν καν συνεννοηθεί μεταξύ τους για το τι ρόλο θα παίξει ο καθένας από τους δύο οργανισμούς, αν παραστεί ανάγκη! Αλίμονό μας, αν παραστεί ανάγκη να μας σώσουν αυτοί!

Πέρα από τους εξουθενωτικούς για τον ελληνικό λαό όρους περί των οποίων έχουμε συζητήσει με κάθε σοβαρότητα, ανακύπτει το πρόσθετο πρόβλημα ότι εδώ έχουμε να κάνουμε και με φαιδρές, αρχομανείς προσωπικότητες, τις οποίες το μόνο που ενδιαφέρει είναι να διατηρήσουν για τον εαυτό τους τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις!

Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος – Καν (μια άκρως αμφιλεγόμενη πολιτική προσωπικότητα που οι περισσότεροι που έχουν γνωρίσει από κοντά φροντίζουν να μην ξανασυναντήσουν!) ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ, αυτό και μόνο αυτό θα θέσει τους όρους!

“Εάν -και πρόκειται για ένα μεγάλο εάν- η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθειά μας, θα τη βοηθήσουμε όπως θα κάναμε για οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος του Ταμείου. Θα πρόκειται για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το ΔΝΤ θα θέσει τους όρους βάσει των οποίων θα παρασχεθεί αυτό το δάνειο”, δήλωσε επί λέξει, αφήνοντας… “ξερούς” την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση!

Ο Ντομινίκ Στρος – Καν συγκάλεσε μάλιστα και σύνοδο του ΔΝΤ εκτάκτως για να καθορίσουν τα στελέχη της διοίκησής του τον ρόλο που θέλουν να διεκδικήσουν, αν η Ελλάδα προσφύγει σ’ αυτό.

Ο Ολι Ρεν είπε τα εντελώς αντίθετα: “Η ΕΕ θα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, σε περίπτωση που χρειαστεί. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Τώρα έχουμε το όπλο πάνω στο τραπέζι!” δήλωσε στομφωδώς.

Ποιος θα μας σώσει τελικά με αυτό το σχέδιο – φαρσοκωμωδία; Ο Ντομινίκ Στρος – Καν ή ο Ολι Ρεν; Κανένας, απάντησε επί της ουσίας ο Ζόζεφ Μακούτς, μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπονοώντας ότι το περίφημο σχέδιο είναι ουσιαστικά άχρηστο: “Ούτε η ΕΚΤ ούτε η Ελλάδα αναμένουν να ενεργοποιηθεί αυτό το σχέδιο” τόνισε.

Το τραγελαφικό είναι ότι αυτή η κοκορομαχία ΔΝΤ και ΕΕ για ένα σχέδιο που η ΕΚΤ εκτιμά ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ, έβαλε φωτιές και στην ελληνική κυβέρνηση. Εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τον ίδιον τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου οι δηλώσεις του ομοϊδεάτη του “σοσιαλιστή” Ντομινίκ Στρος – Καν, αφού τόνισε ότι το ΔΝΤ θα βάλει τους όρους για τη δανειοδότηση, την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα χρειάζονταν πρόσθετοι όροι αν η Ελλάδα προσέφευγε ποτέ στο ΔΝΤ!

Αναγκάστηκε έτσι να τρέχει νυχτιάτικα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου να διαψεύσει τον Ντομινίκ Στρος – Καν, υποστηρίζοντας ότι ο διευθυντής του ΔΝΤ έχει διαβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα ζητούσε κανένα πρόσθετο δημοσιονομικό ή διαρθρωτικό μέτρο σε περίπτωση προσφυγής της Ελλάδας.

Εχοντας προσωπική άποψη για το πολιτικό ποιόν του Ντομινίκ Στρος – Καν, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι σε αυτή την περίπτωση ο Γ. Παπακωνσταντίνου λέει όντως την αλήθεια, αλλά είμαστε εξίσου βέβαιοι ότι ο Ντομινίκ Στρος – Καν σε καμιά περίπτωση δεν θα τηρούσε τον λόγο του! Είναι τύπος που δεν θα είχε την παραμικρή πολιτική ή ηθική αναστολή να επιβάλει όχι ένα, αλλά… δέκα πακέτα πρόσθετων μέτρων, αν έκρινε ότι έτσι θα προωθούσε το απολύτως προσωπικό πολιτικό συμφέρον του!

Επειδή δε ο προσωπικός στόχος του Ντομινίκ Στρος – Καν είναι να διεκδικήσει το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας για να είναι ο υποψήφιος του στις προεδρικές εκλογές του 2012, όλη η δράση του στο ΔΝΤ αποσκοπεί στο να εμφανίσει εαυτόν ως… “σωτήρα του ευρώ” χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο και θύμα την Ελλάδα, αν μπορέσει…

“ΤΣΙΡΚΟ”
Π. Χριστοδούλου κατά… κυβέρνησης

Απίθανα πράγματα συμβαίνουν που βλάπτουν ανεπανόρθωτα την εικόνα της κυβέρνησης. Μα είναι ποτέ δυνατόν να επιτρέπεται στον υπεύθυνο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρο Χριστοδούλου να κάνει δηλώσεις στην τηλεόραση, με τις οποίες να στρέφεται ουσιαστικά εναντίον της πολιτικής της… κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού;

Προσωπικά συμφωνούμε με τις θέσεις του ότι “αν δεν υπήρχε η συζήτηση για το ΔΝΤ και τα πακέτα στήριξης, θα είχαμε την ησυχία μας” και ουσιαστικά θα δανειζόταν η χώρα με καλύτερους όρους. Είναι όμως δυνατόν να τα λέει αυτός και να παραμένει στη θέση του, όταν τη συζήτηση για το ΔΝΤ την άνοιξε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου;
ethnos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube