Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Απριλίου 2010

Προσωπικό μήνυμα Αχμεντινετζάντ στον Γ. Παπανδρέου

Συνέντευξη στον Γιαννη Mασουρα
Ο υφυπουργός για τις Σχέσεις με την Ευρώπη του Ιράν, Αλί Αχανί, επισκέφθηκε προχθές την Αθήνα προκειμένου να μεταφέρει, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, «προσωπικό μήνυμα» του προέδρου Αχμεντινετζάντ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Αχανί χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, πλην όμως απέφυγε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του μηνύματος του Ιρανού προέδρου, αρκούμενος να δηλώσει ότι σχετίζεται με ζητήματα διμερών σχέσεων. Ο κ. Αχανί υπογράμμισε την ανάγκη αναβίωσης του διαλόγου για τη συνεργασία Ελλάδας – Ιράν στον ενεργειακό τομέα.

– Πώς σχολιάζετε το νέο πυρηνικό δόγμα της αμερικανικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα ότι εμπεριέχεται σε αυτό ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ιράν και τη Β. Κορέα;

— Κατ’ αρχάς, το Ιράν στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια που έχει στόχο την αποπυρηνικοποίηση σε παγκόσμια κλίμακα. Την επόμενη εβδομάδα, άλλωστε, θα διεξαχθεί στην Τεχεράνη η διεθνής συνδιάσκεψη για την αποπυρηνικοποίηση και την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και επιστημόνων από εβδομήντα χώρες. Πιστεύουμε ότι όλα τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν για την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής και πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή πυρηνικών όπλων, αλλά δίνουμε σημασία στην ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας με σκοπό την ειρηνική χρήση υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Ατομική Ενέργεια. Δεδομένου ότι δεν σκοπεύουμε να αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα, η δήλωση του κ. Ομπάμα δεν μας ανησυχεί και επιπλέον δεν μας αφορά.

– Θεωρείτε ότι οι απειλές του προέδρου Αχμεντινετζάντ προς το Ισραήλ υπονομεύουν την προσπάθεια να πείσει το Ιράν για την ειρηνική φύση του πυρηνικού του προγράμματος;

— Είναι άστοχο να συνδυάζει κανείς τις δηλώσεις του προέδρου Αχμεντινετζάντ σχετικά με την απαράδεκτη πολιτική του Ισραήλ με το πυρηνικό μας πρόγραμμα.

– Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μιας επίθεσης από το Ισραήλ;

— Θεωρούμε μηδενική την πιθανότητα να προβεί σε κάποια τρέλα κατά του Ιράν το σιωνιστικό καθεστώς. Μια τέτοια ενέργεια θα έχει συνέπεια την εξαφάνιση του καθεστώτος αυτού. Οι εσωτερικές εξελίξεις στο Ισραήλ μας δημιουργούν ανησυχίες από την άποψη της ενίσχυσης του μιλιταρισμού του καθεστώτος και την περαιτέρω παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Εχουμε, πάντως, προετοιμαστεί για διάφορα σενάρια και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας.

– Αντιλαμβάνεστε την προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα να διευθετήσει άμεσα το Μεσανατολικό ως μια κίνηση με πρωταρχικό στόχο τον κατευνασμό των Αράβων και την απομόνωση του Ιράν;

— Και πάλι δεν βλέπω πώς σχετίζονται τα δύο ζητήματα. Πρώτον, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για κάποια κίνηση του Ισραήλ προς την επίλυση του Παλαιστινιακού. Το σιωνιστικό καθεστώς δεν πιστεύει στο παλαιστινιακό έθνος, άρα δεν μπορεί να έρθει σε ειρήνη μαζί του. Σχετικά με τις πρωτοβουλίες της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι άλλο θέμα οι προσπάθειες και άλλο το αποτέλεσμα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube