Γενικά θέματα 13 Απριλίου 2010

Αυξάνεται η απομόνωση του Ισραήλ

Αυξάνεται η απομόνωση του Ισραήλ

Το Ισραήλ όλο και περισσότερο απομονωμένο στη διεθνή σκηνή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου λάμπει δια της απουσίας του αυτήν την εβδομάδα από τη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον, σε μία συμβολική κίνηση που απεικονίζει την απομόνωση του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του εδώ και έναν χρόνο, ο ηγέτης της ισραηλινής δεξιάς υποχρεώθηκε να διαχειριστεί σειρά διπλωματικών κρίσεων, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με το πλήρες αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους.

Όχι μόνο πληθύνθηκαν οι ρήξεις με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, τις μόνες αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ, αλλά οι σχέσεις με την Τουρκία, επί μακρόν θεωρούμενη στρατηγική σύμμαχος, επιδεινώθηκαν έπειτα από τον τελευταίο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την πρόσφατη ταπεινωτική μεταχείριση του Τούρκου πρεσβευτή στο Ισραήλ.

Διαφωνίες εμφανίσθηκαν με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως σκανδιναβικές. Αλλά η ψυχρότητα στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, για την οποία τίποτε δεν δείχνει ότι θα είναι παροδική, αποτελεί την πλέον ανησυχητική εξέλιξη για την ισραηλινή ηγεσία.

Η υποδοχή που επεφύλαξε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του στο τέλος του Μαρτίου στην Ουάσινγκτον δείχνει το εύρος της αμερικανοϊσραηλινής κρίσης, χωρίς προηγούμενο εδώ και δεκαετίες.

Οι δύο άνδρες, που δεν φαίνεται να έχουν κοινά σημεία, δεν κατόρθωσαν μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν σε τίποτε, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον εποικισμό της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τον οποίο ο ισραηλινός πρωθυπουργός επιμένει να συνεχίζει.

Το κλίμα επιδεινώθηκε σε τέτοιο βαθμό που ένας από τον κύριους συμβούλους του Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντέιβιντ Αξελροουντ, αναγκάστηκε να βεβαιώσει ότι δεν υπήρξε προσβολή κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ισραηλινοί αναλυτές επιμένουν ότι η απομόνωση του Ισραήλ συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με εξελίξεις που σημειώθηκαν πολλούς μήνες πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον Νετανιάχου.

Ωστόσο, η εικόνα του Ισραήλ στη διεθνή κοινή γνώμη έχει σοβαρά πληγεί από την επιχείρηση του Δεκεμβρίου του 2008 εναντίον της Λωρίδας της Γάζας από την προηγούμενη κυβέρνηση του Εχούντ Ολμερτ.

Ο απολογισμός των 1.400 νεκρών Παλαιστινίων (ανάμεσά τους εκατοντάδες άμαχοι) και η έκταση των υλικών καταστροφών, που αποτέλεσαν αντικείμενο της έκθεσης Γκόλντστοουν του ΟΗΕ, έθεσαν το Ισραήλ στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Έκτοτε, οι Παλαιστίνιοι διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και οι σχέσεις με την Τουρκία επιδεινώθηκαν.

«Για την Τουρκία, ο πόλεμος της Γάζας χρησίμευσε ως πρόσχημα για να στραφεί κατά του Ισραήλ, τη στιγμή που, απογοητευμένη από την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την δεχθεί ως κράτος μέλος, προσεγγίζει τη Συρία και το Ιράν», θεωρεί ο πολιτειολόγος του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών Μπεγκίν-Σαντάτ Τζέραλντ Στάινμπεργκ.

Ως προς τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα αποτέλεσε καμπή: ο Νετανιάχου δεν βρίσκεται πλέον σε αρμονική συμβίωση με τον Αμερικανό πρόεδρο όπως υπήρξαν οι προκάτοχοί του με τον Τζορτζ Μπους στον αγώνα κατά του «άξονα του κακού».

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει λιγότερη ανοχή από ό,τι ο προκάτοχός τους ως προς τη συνέχιση του εποικισμού.

Στα μάτια πολλών Αμερικανών αξιωματούχων, στρατιωτικών κα μη, η πολιτική του Μπενιαμίν Νετανιάχου παρεμποδίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προσεγγίσουν τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Μάρκ Χέλερ, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ο «Μπίμπι» Νετανιάχου δεν ακολουθεί, ωστόσο, πολύ διαφορετική πολιτική από τους προκατόχους του.

Όμως η ισραηλινή διπλωματία κατευθύνεται σήμερα από τον ηγέτη του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραήλ Μπεϊτένου, τον Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος δεν τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης στις δυτικές πρωτεύουσες.

«Οι σημερινοί ισραηλινοί ηγέτες δεν γνωρίζουν να βρίσκουν τη διπλωματική φρασεολογία που θα χρυσώσει το χάπι», λέει ο Μαρκ Χέλερ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube