Γενικά θέματα 6 Απριλίου 2010

Στρατηγική η επίσκεψη του υπ. Αμυνας στη Μόσχα Συναντήσεις στο Κρεμλίνο

Στρατηγική η επίσκεψη του υπ. Αμυνας στη Μόσχα Συναντήσεις στο Κρεμλίνο

Στρατηγικού χαρακτήρα χαρακτηρίστηκε η επίσημη επίσκεψη του Β. Βενιζέλου στη Μόσχα τη Μεγάλη Εβδομάδα. Εκτός από τον ομόλογό του και τον υφυπουργό Εξοπλισμών, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο από τον Γ. Πατρουσέφ, γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον τρίτο κατά σειρά ισχυρότερο πολιτικό άνδρα στη Ρωσία.

Κατά την απόρρητη συνάντηση ετέθησαν θέματα που αφορούν το Αιγαίο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τα Βαλκάνια. Μάλιστα, ο Β. Βενιζέλος έλαβε πρόσκληση από το Κρεμλίνο να συμμετάσχει σε ειδική διάσκεψη για θέματα ασφαλείας που θα διοργανωθεί το φθινόπωρο στο Σότσι, πόλη στην οποία το 2014 θα πραγματοποιηθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ωστόσο, κατά την επίσκεψη Βενιζέλου στη Μόσχα πάγωσαν πρόσκαιρα τα χαμόγελα των Ρώσων καθότι μέσω διαρροών από υψηλόβαθμα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας δόθηκε η εντύπωση ότι η Ελλάδα «αναστέλλει επ’ αόριστον» την αγορά των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων λόγω της δυσμενούς οικονομικής κρίσης.

Στη συνέχεια, το κλίμα αναθερμάνθηκε με τη διευκρίνιση και την κατηγορηματική δέσμευση Βενιζέλου ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια και συνέπεια και ότι δεν αναιρούνται οι διακρατικές συμφωνίες.

Βεβαίως ο κ. Βενιζέλος ζήτησε και έγινε αμέσως αποδεκτό από τη ρωσική πλευρά οι διακρατικές συνομιλίες στο μέλλον για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα να πραγματοποιηθούν σε ένα πλαίσιο που ο ίδιος θα εισηγηθεί εντός δεκαπενθημέρου με στόχο να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια, ουσιαστική βιομηχανική συμπαραγωγή, χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη και κυρίως να αποφευχθούν παρατράγουδα σκανδάλων, που δυστυχώς συνέβαιναν κατά το παρελθόν κατά την υπογραφή παρόμοιων συμβάσεων.
ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube