Γενικά θέματα 15 Απριλίου 2010

Διώχνουν ελληνικές εταιρείες από Κύπρο

Διώχνουν ελληνικές εταιρείες από Κύπρο

• Επειδή καταβάλλουν χαμηλό εταιρικό φόρο
• Σφίγγει τα ζωνάρια η κυβέρνηση Παπανδρέου
• Δεν ανησυχεί η κυπριακή κυβέρνηση

Σοβαρό ενδεχόμενο περιορισμού των ελληνικών εταιρειών που υπάρχουν στην Κύπρο αναμένεται να παρατηρηθεί το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα σήμερα η Βουλή των Ελλήνων αναμένεται να ψηφίσει σχετική νομοθεσία με την οποία θα επιβάλλεται πρόσθετη φορολογία σε ελλαδικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό (συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου), εκμεταλλευόμενες το χαμηλό εταιρικό φόρο που αυτές καταβάλλουν.

Όπως είναι αντιληπτό η νομοθεσία αυτή επηρεάζει σημαντικά μεγάλους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας όπως οι ελληνικές τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Εμπορική Τράπεζα, Eurobank, o Όμιλος Carrefour, το ΙΚΕΑ, τα Ελληνική Πετρέλαια κ.α.

Στην Ελλάδα η εταιρική φορολογία ανέρχεται σήμερα στο 25% και στην Κύπρο στο 10% και η πρόθεση της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι να φορολογήσει όσες εταιρείες πληρώνουν φόρο χαμηλότερο από το μισό που έχει η Ελλάδα, δηλαδή 12,5%.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο InBusinessNews αφού μας ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γίνει πολιτική παρέμβαση για το θέμα αυτό, τόνισε ότι η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από αυτή τη νομοθεσία. «Οι ελλαδικές εταιρείες έχουν ποσοστό κάτω του 10% στο σύνολο των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Μεγάλο πρόβλημα θα είχαμε αν αποφάσιζε να κάνει κάτι τέτοιο η ρωσική κυβέρνηση», μας εξήγησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα προτίθεται να υιοθετήσουν την πρακτική της ελλαδικής κυβέρνησης ώστε να επιστρέψουν κάποια κεφάλαια στη χώρα τους. Ήδη το έπραξαν Ισπανία και Ιταλία.

Η Κύπρος δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο σίγουρα καθώς από τη μια είναι ελάχιστες οι εταιρείες που έχουν ως έδρα τους το εξωτερικό και από την άλλη αυτό θα έδινε συγχυσμένα μηνύματα στους ξένους επενδυτές όσον αφορά στο κατά πόσον η χώρα μας είναι ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο.

Τέλος, επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι σε περίπτωση που περάσει αυτή η νομοθεσία θα προσφύγουν στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων οι επηρεαζόμενες εταιρείες.
SIGMALIVE

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube