Weather Icon

Σκόπια: Θέλουν «μακεδονική» την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Σκόπια: Θέλουν «μακεδονική» την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2010» (Macedonian chairmanship 2010) θα χρησιμοποιήσει η ΠΓΔΜ κατά την διάρκεια άσκησης της προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (το εξάμηνο Μάιος – Νοέμβριος 2010), σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει πως θα υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά της Ελλάδας για την χρησιμοποίηση της ονομασίας αυτής από την πλευρά των Σκοπίων.

Ο ίδιος συναντήθηκε την Δευτέρα 12 Απριλίου στα Σκόπια με τον γ.γ του Συμβουλίου της Ευρώπης Τομπιόρν Γιάγκλαντ όπου και εξέτασαν τα θέματα και τις προτεραιότητες που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά την διάρκεια προεδρίας της ΠΓΔΜ.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την πρόθεση αυτή της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν πρέπει να επισκιάσει την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που από τον ερχόμενο Μάιο θα αναλάβει η ΠΓΔΜ. Μάλιστα πρόσθεσε ότι ως Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης σέβεται απολύτως τις αποφάσεις του οργανισμού αυτού και ότι είναι προφανές πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας της ΠΓΔΜ θα χρησιμοποιεί το όνομα με το οποίο έχει αναγνωριστεί η χώρα στους διεθνείς οργανισμούς. Άλλωστε, σε συνέντευξη που πραχώρησε ο Γιάγκλαντ σε εφημερίδα των Σκοπίων αναφέρει ότι ευελπιστεί ότι «η ΠΓΔΜ, στην διάρκεια που θα ασκεί την προεδρία, δεν θα θέσει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της ονομασίας».

Όπως δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά «είναι δύσκολο να μιλά κανείς για το πρόβλημα της ονομασίας. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ευελπιστώ πως η Προεδρία της ΠΓΔΜ δεν θα θέσει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της ονομασίας αλλά αντίθετα ότι αυτό θα τεθεί σε δεύτερο πλάνο, διότι το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο της διαδικασίας που διεξάγεται στον ΟΗΕ. Ελπίζω πως η Προεδρία θα επιτρέψει να ενισχυθεί η θέση, η φήμη και η εικόνα της χώρας, όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα και ότι η Προεδρία καθ’ όλη τη διάρκειά της θα λειτουργήσει πάνω σε ρεαλιστικές βάσεις. Δεν θα άρμοζε η Προεδρία να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες για να εγείρει το πρόβλημα αυτό σε όλες τις συσκέψεις και διασκέψεις του Οργανισμού, κάτι που μόνο επιζήμιο θα μπορούσε να είναι». Ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποιεί τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Απριλίου επίσκεψη Σκόπια και εκτός του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με τον οποίο συναντήθηκε την Δευτέρα, θα έχει συνομιλίες και με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Από την πλευρά της Ελλάδας, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι γνωρίζουν για την πρόθεση της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιήσει την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2010» κατά την διάρκεια που θα ασκεί την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπη και προσθέτουν ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες και κινήσεις. Οι ίδιες πηγές παράλληλα σημειώνουν ότι η ΠΓΔΜ επιχειρεί να αποκαλέσει την προεδρία της στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως «μακεδονική», για λόγους εντυπώσεων διότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την αποκαλούμενη συνταγματική ονομασία της χώρας, καθώς η χώρα έχει ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης με την ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ονομασία που χρησιμοποιείται στον ΟΗΕ και στους διεθνείς οργανισμούς.Agelioforos.gr

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η διαφαινόμενη πρόθεση της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιήσει την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της στο ζήτημα της ονομασίας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρηγόρης Δελαβέκουρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από τις δηλώσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ προκύπτει αβίαστα ότι πρόθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι να ασκήσει το ρόλο της καταχρώμενη τη θέση της Προεδρίας, για να προωθήσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε πως σκοπός των ενεργειών της είναι να ακυρώσει το περιεχόμενο της Απόφασης (95) 23 της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ που ορίζει ρητά ότι: «η χώρα αυτή θα αποκαλείται προσωρινά ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Ο κ. Δελαβέκουρας προειδοποίησε τη γειτονική χώρα πως με αυτόν τον τρόπο η ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας «επιβαρύνει για άλλη μια φορά τη διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτει έμπρακτα τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη δημιουργία θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Αφού τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να την ακολουθήσει σε αυτή τη συμπεριφορά, σημείωσε πως «με τις ενέργειές της, η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να έχει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας και επιβεβαιώνει την ορθότητα των ομόφωνων αποφάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να μην προχωρήσουν την ενταξιακή πορεία της χώρας ενόσω παραμένει ανοικτή η εκκρεμότητα του ζητήματος της ονομασίας».

Καταλήγοντας γνωστοποίησε πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί σε ενημέρωση των διεθνών οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης και των υπολοίπων κρατών-μελών του Οργανισμού για τις ανωτέρω μεθοδεύσεις.

Επανέλαβε τέλος πως η Ελλάδα είναι ετοιμη να προχωρήσει άμεσα στην οριστική διευθέτηση του ζητήματος, με ονομασία που θα έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και θα χρησιμοποιείται έναντι όλων, erga omnes.

«Αναμένουμε την κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να κάνει επιτέλους το βήμα που της αναλογεί, προκειμένου να φτάσουμε σε κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε.ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube