Γενικά θέματα 10 Απριλίου 2010

Οι ΗΠΑ είναι ασφαλής εταίρος της Βουλγαρίας

Οι ΗΠΑ είναι ασφαλής εταίρος της Βουλγαρίας

Κατάφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα να διαλύσει τους προβληματισμούς των χωρών του πρώην «ανατολικού μπλοκ» περί πιθανής περιθωριοποίησης τους στη «μεγάλη σκακιέρα» των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων, υπό το φως της αναθέρμανσης των σχέσεων της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα, με την υπογραφή της συμφωνίας περιορισμού των πυρηνικών όπλων από τους προέδρους των δύο χωρών, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ;

Μόνο το μέλλον θα δείξει, αν και σε ποιο βαθμό, είναι βάσιμες οι όποιες ανησυχίες για τυχόν «παραμερισμό της Νέας Ευρώπης» στη λίστα των πολιτικών προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, που εμφανίστηκαν, σποραδικά, παραμονές της ιστορικής, κατά την ομόφωνη εκτίμηση των ηγετών των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων, υπογραφής της νέας συνθήκης START στην Πράγα.

Σε αυτούς τους προβληματισμούς, οι οποίοι δίνουν το στίγμα των σχολίων αρκετών Βούλγαρων αναλυτών σχετικά με τις αναμενόμενες πολιτικές συνέπειες για τους πρώην συμμάχους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στη νέα εποχή στρατηγικού εταιρισμού, που ανατέλλει στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, έδωσε έμφαση και ο ειδικός απεσταλμένος της κρατικής βουλγαρικής τηλεόρασης ΒΝΤ, Μπόικο Βασίλεφ, σε ρεπορτάζ για το δείπνο εργασίας του προέδρου Ομπάμα με τους ηγέτες 11 χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη Βουλγαρία, στη σύντομη συνομιλία με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, στο περιθώριο του δείπνου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και θα είναι και στο μέλλον ασφαλής εταίρος της.

Στη διαβεβαίωση αυτή του Αμερικανού προέδρου εστίασαν ο κρατικός βουλγαρικός τηλεοπτικός σταθμός ΒΝΤ και τα περισσότερα ραδιοτηλεοπτικά μέσα επικαλούμενα τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού μετά το δείπνο εργασίας του προέδρου Ομπάμα με τους ηγέτες των έντεκα χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στην Πράγα.

Το σχέδιο ανάπτυξης ενδεχόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη δεν είναι άμεση προτεραιότητα, ούτε υπήρξε κεντρικό θέμα της ατζέντας της συνάντησης στην Πράγα αργά χθες βράδυ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, ωστόσο, όλο το φάσμα των προβλημάτων ασφάλειας, που αντιμετωπίζουν η Βορειοατλαντική συμμαχία και η διεθνής κοινότητα, μεταξύ των οποίων και η απειλή ανεξέλεγκτης επέκτασης των πυρηνικών όπλων, όπως ανέφερε στους απεσταλμένους του βουλγάρικου Τύπου μετά τη συνάντηση ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο κ. Μπορίσοφ τόνισε ότι το θέμα για ενδεχόμενη συμμετοχή της Βουλγαρίας σε μία τέτοια πρωτοβουλία δεν έχει τεθεί επίσημα από κανέναν στη χώρα, προς το παρόν.

«Εάν και εφ’ όσον τεθεί τέτοιο θέμα η Βουλγαρία πρέπει να είναι η ενεργή πλευρά», είπε ο κ. Μπορίσοφ. Πρόσθεσε ακόμη ότι «η ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας πρέπει να συζητείται και να προωθείται ως κοινή πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, το οποίο πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίσει αποτελεσματική προστασία σε όλα τα κράτη-μέλη της συμμαχίας».

Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας υπενθυμίζουν, εξάλλου, στα σημερινά ρεπορτάζ τους ότι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων στη Σόφια αναφορικά με κάποιες «διαβουλεύσεις» με την Ουάσιγκτον, με θέμα την προοπτική εγκατάστασης στοιχείων της αντιπυραυλικής ασπίδας αμερικανικών προδιαγραφών στη Βουλγαρία, είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Όπως υπενθυμίζεται στα δημοσιεύματα, εδώ και δύο μήνες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε με διάβημά του από το βουλγάρικο Υπουργείο Εξωτερικών να διατυπώσει την επίσημη θέση της χώρας επί του θέματος.

Η ιδιαίτερη ευαισθησία της Ρωσίας στο ζήτημα εκδηλώθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στη συνάντηση κορυφής στην Πράγα, όπως επισημαίνουν οι Βούλγαροι σχολιαστές.
athina984.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube