Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 14 Απριλίου 2010

ΕΕ: Ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ για την απέλαση χιλιάδων Παλαιστινίων

ΕΕ: Ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ για την απέλαση χιλιάδων Παλαιστινίων

Διευκρινίσεις από το Ισραήλ ζήτησε η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απόφαση την οποία έλαβε το εβραϊκό κράτος, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η παραμονή στη Δυτική Οχθη όσων Παλαιστινίων δεν είναι καταχωρημένοι ως κάτοικοι της περιοχής.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρόεδρος Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Μορατίνος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, τονίζοντας παράλληλα ότι η απόφαση του Ισραήλ αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.

Ο Μορατίνος κάλεσε την διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το σχέδιο του Φαγιάντ για δημιουργία των βασικών θεσμών για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος μέχρι το 2011 λέγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει το σχέδιο πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά και η Ισπανία το κάνει. Από την πλευρά του ο Φαγιάντ ανέφερε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή περιόρισε «σημαντικά» την εξάρτησή της από τους δωρητές, ενώ νωρίτερα η παλαιστινιασκή κυβέρνηση είχε εκφράσει την ανησυχία της για την απόφαση του Ισραήλ να απελάσει χιλιάδες Παλαιστίνιους που διαμένουν στην Δυτική Οχθη και δεν είναι καταγεγραμμένοι ως κάτοικοι της περιοχής.

Ισραηλινή απόφαση για απελάσεις Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη

Σε έκτακτη συνεδρίαση του ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέτασε την απόφαση του Ισραήλ να εξουσιοδοτήσει απελάσεις, από την Δυτική Όχθη, Παλαιστινίων που δεν διαθέτουν Ισραηλινές άδειες παραμονής. Ο ειδικός απεσταλμένος των Παλαιστινίων, Μπαρακάτ Αλ Φάρρα, ζήτησε άμεση παρέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου για να αποτραπεί εφαρμογή της Ισραηλινής απόφασης.Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου φέρει τον κ. Φάρρα να δηλώνει ότι η απόφαση του Ισραήλ αποσκοπεί στην απέλαση χιλιάδων Παλαιστινίων από την πατρίδα τους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Από τη πλευρά του το Ισραήλ διαψεύδει ότι σκοπεύει να προβεί σε μαζικές απελάσεις Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη και δηλώνει ότι το νέο μέτρο στοχεύει μόνο στο να διασφαλίσει αρμόζοντα έλεγχο της διαδικασίας απελάσεων από τις στρατιωτικές και δικαστικές αρχές.Επίσης τα μέσα ενημέρωσης της Συρίας καταδίκασαν την Ισραηλινή ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας το μέτρο «εθνική εκκαθάριση».

«Φύγετε αμέσως από το Σινά»

Επείγουσα προειδοποίηση στους πολίτες του να εγκαταλείψουν την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά εξέδωσε το Ισραήλ.Στην προειδοποίηση γίνεται αναφορά σε ύπαρξη «σημαντικών στοιχείων για αναμενόμενη απόπειρα τρομοκρατών να προχωρήσουν σε απαγωγή Ισραηλινών στην περιοχή».Η δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ ζητά επίσης, κατά ασυνήθιστο τρόπο, από όσους Ισραηλινούς επισκέπτονται την περιοχή να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους.
agelioforos.gr,voanews.com,NEA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube