Γενικά θέματα 1 Απριλίου 2010

Επίσκεψη Δρούτσα στην Τουρκία.Δύσκολοι καιροί για ταξίδι στην Αγκυρα

Η επίσκεψη του κ. Δρούτσα πραγματοποιείται σε αρνητική συγκυρία και υπό τη σκιά της έλευσης Ερντογάν στην Αθήνα
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει- με μία εβδομάδα καθυστέρηση- στις 7 και 8 Απριλίου στην Τουρκία ο κ. Δ. Δρούτσας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στην Αγκυρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου υπό τη σκιά τόσο των πρόσφατων ενεργειών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο όσο και των δηλώσεων του τούρκου υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο ο τούρκος πρωθυπουργός έχει και πολλά εσωτερικά μέτωπα ανοιχτά, οπότε «με δεδομένη και την ανάγκη καλής προετοιμασίας, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η μεταφορά της επίσκεψης για αργότερα», κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής. Πέραν της επίσκεψης, όμως, υψηλή θέση στην ατζέντα των κκ. Δρούτσα- Νταβούτογλου θα έχουν τόσο η εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών όσο και το Κυπριακό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Sabah», ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επαναλάβει στον κ. Δρούτσα ότι αυτή είναι η «τελευταία ευκαιρία» για λύση του Κυπριακού.

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και την ανακοίνωση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ώστε να υπάρξει κινητικότητα και νέα δυναμική στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Ποια θα είναι τα νέα ΜΟΕ; Αν και κανένας δεν μπορεί με απόλυτη βεβαιότητα να προβλέψει τι τελικά θα ανακοινωθεί, ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών εξετάζει την προώθηση μιας δέσμης πέντε ΜΟΕ: μεταξύ άλλων, κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ, κοινή στρατιωτική εκπαίδευση σε επίπεδο διμοιριών, επέκταση της χρήσης των απευθείας τηλεφωνικών γραμμών και σε κατώτερα του ΓΕΕΘΑ επίπεδα διοίκησης, καθώς και κατάργηση των «δυσφημιστικών» και «εμπρηστικών» αναφορών στις ιστοσελίδες των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών.

Η Αγκυρα πάντως έχει ζητήσει άλλα δύο πράγματα από την Αθήνα: κατ΄ αρχάς, την υιοθέτηση ενός κώδικα συμπεριφοράς για τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο· δεύτερον, την κατάργηση των μονίμως δεσμευμένων περιοχών για ασκήσεις, θέμα που ετέθη και κατά την πρόσφατη συνάντηση της Κατευθυντήριας Επιτροπής στην Τουρκία.

ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube