REAL TIME |

πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 27 Απριλίου 2010

Σύζυγος αμερικανού διπλωμάτη υμνεί τα… Σκόπια

Σύζυγος αμερικανού διπλωμάτη υμνεί τα… Σκόπια

Με άρθρο της στο περιοδικό του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί την αλυτρωτική προπαγάνδα της πΓΔΜ.

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η δημοσίευση στο επίσημο μηνιαίο περιοδικό του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ενός κειμένου που υπογράφει η σύζυγος αμερικανού διπλωμάτη στα Σκόπια και υιοθετεί την αλυτρωτική προπαγάνδα της σκοπιανής κυβέρνησης. Το δημοσίευμα, που κοσμεί μάλιστα το εξώφυλλο του περιοδικού, φέρει τον «λυρικό» τίτλο «Το μαργαριτάρι της “Μακεδονίας” των Βαλκανίων» . Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η προσπάθεια σύνδεσης των κατοίκων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) με τους αρχαίους Μακεδόνες, αλλά και η υιοθέτηση πολλών εκ των αλυτρωτικών επιχειρημάτων της σκοπιανής ηγεσίας περί «υπόδουλων Μακεδόνων» σε γειτονικές χώρες.

Το κείμενο υπογράφεται από την κυρία Στέφανι Ρόουλαντς. Πρόκειται για τη σύζυγο του Ράιαν Ρόουλαντς , ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια. Και έχει δημοσιευθεί στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «State», του μηνιαίου περιοδικού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάτι που θα μπορούσε, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, «να ερμηνευθεί ως υιοθέτηση από την Ουάσιγκτον των θέσεων που διατυπώνονται στο εν λόγω άρθρο». Η συντάκτρια του κειμένου επιχειρεί να συνδέσει τους σύγχρονους κατοίκους των Σκοπίων με τους αρχαίους Μακεδόνες με περιγραφές που αγγίζουν σε ορισμένα σημεία το κιτς.

Και παράλληλα εμφανίζεται να ακολουθεί την αλυτρωτική πολιτική της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι. Γράφει η κυρία Ρόουλαντς: «Μακεδονία. Η λέξη θυμίζει εικόνες των αρχαίων πολιτισμών, τους άνδρες με χλαμύδες και σανδάλια που φέρουν δόρατα και ασπίδες. Θυμίζει, ακόμη, τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, την εμφάνιση και την επαναχάραξη των εθνών όταν εξασθένησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία» .

Και συνεχίζει: «Σήμερα, μεγάλα τμήματα της ιστορικής Μακεδονίας βρίσκονται εντός των ορίων των γειτονικών χωρών». Προσθέτει μάλιστα ότι «πολλοί Βούλγαροι έχουν την άποψη ότι η “μακεδονική γλώσσα” δεν είναι διαφορετική από τη βουλγαρική και πολλοί Σέρβοι απορρίπτουν την ανεξαρτησία της “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”. Αλλά η πλέον αμφισβητούσα σε όλα αυτά είναι η Ελλάδα που διαμαρτύρεται για το όνομα της χώρας».ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube