Γενικά θέματα 20 Απριλίου 2010

Ο πρόεδρος Χριστόφιας θα… ξεμασκαρέψει τον Έρογλου

Ο πρόεδρος Χριστόφιας θα… ξεμασκαρέψει τον Έρογλου

ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ από τα δεδομένα: Νέος κατοχικός ηγέτης αναδείχθηκε ο Ντερβίς Έρογλου. Τι σημαίνει αυτό;

Πρώτον, προκαλεί έκδηλη απογοήτευση στον πρόεδρο Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ, που είχαν δημόσια και επίσημα υποστηρίξει το σύντροφό τους, Ταλάτ.

Δεύτερον, ο Έρογλου όπως και ο Ταλάτ, αναδείχθηκαν με τη δύναμη των εποίκων.

Τρίτον, άρα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η Τουρκία παρενέβη στις ψευτοεκλογές.

Τέταρτον, παρά τις διαψεύσεις και τις διασκεδάσεις εντυπώσεων, στα κατεχόμενα αναμετρήθηκαν από τη μια η ισλαμική κυβέρνηση Ερντογάν, στο πρόσωπο του Ταλάτ, και από την άλλη το βαθύ κράτος, δηλ. οι στρατηγοί, στο πρόσωπο του Έρογλου.

Πέμπτον, στην αναμέτρηση Ερντογάν – βαθέος κράτους σημειώσατε 0-1 υπέρ των στρατηγών, έστω και αν ο δήθεν αδιάλλακτος Έρογλου αναδείχθηκε με οριακή πλειοψηφία.

Έκτον, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, παρά τις κωμικές κασσανδρολογίες διαφόρων αφελών πολιτικών και ΜΜΕ.

Έβδομον, ο Έρογλου, παρά τις απειλές και τις γνωστές θέσεις του, δεν πρόκειται να αποστεί ούτε κατά ένα ιώτα από την κατεύθυνση, που ήδη η Άγκυρα έδωσε: Συνέχιση των συνομιλιών επειδή, είπε ο Ερντογάν, θέλει να τελειώσει με το Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2010.

Ποια είναι τα δεδομένα για την ελληνική πλευρά;
Πρώτον, ο πρόεδρος Χριστόφιας προέβη σε μονομερείς και χωρίς ανταλλάγματα παραχωρήσεις στους Τούρκους και ακόμα περιμένει το τουρκικό αντίδωρο.

Δεύτερον, παρά τις διακηρύξεις του Προέδρου, η Κύπρος βρίσκεται στη γωνιά και εισπράττει συνεχώς καρπαζιές· πρώτα με την απόφαση του ΕΔΑΔ, ύστερα με το απευθείας εμπόριο και τώρα με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τις πτήσεις.

Τρίτον, η κυπριοποίηση της λύσης αποενοχοποίησε την Τουρκία, η οποία ως περιφερειακή και με φιλοδοξίες να καταστεί παγκόσμια υπερδύναμη, έχει κτίσει την εικόνα δήθεν φιλειρηνικής χώρας, που επιζητεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της.

Τέταρτον, το εσωτερικό κυπριακό μέτωπο είναι διάτρητο και, ουσιαστικά, ο Πρόεδρος είναι μόνος, με το ΑΚΕΛ.

Πέμπτον, όλοι επικρίνουν την πολιτική Χριστόφια ως αδιέξοδη, που δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή μας δυναμική, να κτίσει συμμαχίες με εταίρους και να απαιτήσει ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Από την άλλη, η περιβόητη χημεία Χριστόφια – Ταλάτ δεν οδήγησε σε λύση. Ο Ταλάτ κομπάζει ότι κέρδισε πολλά. Εννοεί κυρίως τις γενναιόδωρες παραχωρήσεις Χριστόφια. Τώρα, ο Πρόεδρος και άλλοι ηγέτες θα συνειδητοποιούν, επιτέλους, ότι Ταλάτ και Έρογλου είναι όψεις της ίδιας και αταλάντευτης πολιτικής της Τουρκίας, που στοχεύει στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει σε τριήμερη συνεδρία.

Οι ηγέτες καλούνται να προσγειωθούν από τις χημείες, τους ευσεβείς πόθους, τις φρούδες επενδύσεις σε φρουρούς της τουρκικής κατοχής και να σχεδιάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν με αξιοπιστία την αδιστακτότητα της Τουρκίας και τις αρνητικές εξελίξεις στην ΕΕ. Η ανάδειξη Έρογλου να γίνει η αφορμή για απόσυρση των γενναιόδωρων παραχωρήσεων Χριστόφια.

Οι εθνοσύμβουλοι να σχεδιάσουν, μεταξύ άλλων, δύο τινά: Πώς θα προκαλέσουμε κόστος στην Τουρκία και να απαιτήσουμε, επιτέλους, παραχωρήσεις εκ μέρους της. Προψές, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι πρέπει «να επιμείνουμε στο διάλογο και εκεί να ξεμασκαρέψουμε τον τρόπο με τον οποίο ο Έρογλου θα επιδιώξει να λειτουργήσει». Μα, αυτός είναι ο κύριος στόχος μας; Το ξεμασκάρεμα του νέου κατοχικού ηγέτη ή πώς θα αναστρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις στην ΕΕ (ΕΔΑΔ, απευθείας πτήσεις) και με αξιόπιστη και σοβαρή τακτική και στρατηγική να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις;
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube