Γενικά θέματα 10 Απριλίου 2010

Η δυναμική του χρέους

Η δυναμική του χρέους

Ανεξάρτητα από το αν τελικά θα καταφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, ακόμη και το Σαββατοκύριακο όπως προβλέπει η UΒS, απαραιτήτως ωστόσο με χαμηλότερο επιτόκιο όπως συνέστησε και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ώστε να αποφύγει η Ελλάδα έναν «γύρο θανάτου», το θέμα είναι ότι τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα της χώρας απέχουν από το να βρεθούν ακόμη υπό έλεγχο.

Η Ελλάδα, λένε οι οικονομολόγοι, πάσχει από δύο μεγάλες μακροχρόνιες ανισορροπίες: το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και το τεράστιο χρέος. Η διεθνής ύφεση εισήχθη στην Ελλάδα στο τέλος του 2008 και τη βρήκε ανέτοιμη, όχι μόνο λόγω του δημοσιονομικού ξεχειλώματος της διετίας 2008-2009, αλλά και λόγω των συνολικών στρεβλώσεων της οικονομίας. Ετσι η ελληνική ύφεση θα συνεχιστεί. Η ανάκαμψη δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη, ούτε και εξασφαλισμένη. Πολλοί μάλιστα κάνουν λόγο για «αργό θάνατο», επειδή προεξοφλούν έλλειψη πολιτικής βούλησης για τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα.

Το 2009 πάντως τερματίστηκε μια πορεία σύγκλισης του ελληνικού βιοτικού επιπέδου με αυτό της ΕΕ, που διήρκεσε 13 έτη- από το 1996, ενώ το τρέχον έτος η ύφεση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση (από-3% ως-5%, λένε οι αναλυτές). Οι οικονομολόγοι της Εurobank υπολογίζουν, π.χ., ότι το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 10% εφέτος, ενώ στον ιδιωτικό τομέα και στους αυτοαπασχολούμενους κατά περίπου 3%.

Συνολικά το εύρος της συρρίκνωσης του ΑΕΠ για εφέτος θα εξαρτηθεί, όπως εκτιμάται από την πορεία των εξαγωγών και εισαγωγών, από την εγρήγορση της κυβέρνησης όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και από τη λήψη των περίφημων πλέον διαρθρωτικών μέτρων, την ώρα που η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια διαρκή αύξηση της ανεργίας.

«Κόκκινο πανί» όμως για τους traders όλου του κόσμου που συνέτειναν στην κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων και μετοχών είναι η περίφημη αρνητική δυναμική του δημοσίου χρέους της χώρας. Για να αντιστραφεί η τάση αυτή, λένε, θα πρέπει να τιθασευθεί το πρωτογενές έλλειμμα και να βελτιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης, ούτως ώστε ο λόγος του ΑΕΠ προς το χρέος να αρχίσει να βελτιώνεται. Τα πράγματα, τουλάχιστον ως σήμερα, δεν δείχνουν ελπιδοφόρα ούτε από την πλευρά του αριθμητή (ΑΕΠ) ούτε από την πλευρά του παρονομαστή (χρέος)…ΒΗΜΑ-ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ

Πώς μειώθηκε το έλλειμμα
Του Γιάννη Αγουρίδη

Μείωση της τάξης του 39,2% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται κατά βάση στο “μαχαίρι” που “έπεσε” στις δαπάνες,αλλά και σ τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων και λιγότερο στην αύξηση των εσόδων που εξακολουθούν να σημειώνουν υστέρηση.

Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 4,326 δισ. ευρώ από 7,119 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 39,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 30,2%.

Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών “ο κρατικός προϋπολογισμός υλοποιείται εντός των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ”.

Το υπουργείο σημειώνει παράλληλα ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θέσπισε η Κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου 2010.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 9,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για αύξηση κατά 11,7%. Οι επιστροφές φόρων εμφανίζουν μείωση 24,5% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 6,1%.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 3,0%, έναντι στόχου στο ΠΣΑ για μείωση κατά 3,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 6.3% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 2,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 14,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 48,2%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 38,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
axiaplus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube