Γενικά θέματα 22 Απριλίου 2010

Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων

Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων


Άρχισε στις 19 και θα ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου ο 26ος Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων.Μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου ανέφερε ότι «ενώ φαίνεται ότι πηγαίνουμε καλά στο θέμα των αγνοουμένων, οφείλω να σας πω ότι δεν πηγαίνουμε καθόλου καλά».
Το θέμα των αγνοουμένων πρόσθεσε, «Δεν είναι εκταφές και ταυτοποιήσεις. Η διαδικασία των εκταφών και των ταυτοποιήσεων αποτελεί μόνο μέρος της διερευνητικής διαδικασίας».

Αναφερόμενος στο θέμα της ουσιαστικής διερεύνησης για την οποία εντέλλεται η Τουρκία από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την Ολομέλεια δύο φορές, το 2009 αλλά και το 2001, σημείωσε ότι «Η Τουρκία δεν έχει συνεργαστεί σε κανένα επίπεδο, δεν έχει διερευνηθεί ούτε μια υπόθεση με αποτέλεσμα να μηδενίζεται ακόμα και αυτή η προσπάθεια των εκταφών».

Όπως τόνισε, «Θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι σε λίγα χρόνια αν δεν ενεργήσουμε άμεσα ούτως ώστε η Τουρκία να εμπλακεί στη διαδικασία της διερεύνησης διότι αν μείνουν τα πράγματα ως έχουν και μετά από επίσημες δηλώσεις μελών της Διερευνητικής Επιτροπής, με τις καλύτερες και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις δεν θα ταυτοποιηθούν περισσότεροι από τους μισούς».

«Το θέμα των αγνοουμένων βρίσκεται στις προτεραιότητες της Εκκλησίας», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί αρκετά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Πρέπει να κρατήσουμε αυτή τη μνήμη ζωντανή, πρέπει να κρατήσουμε το λαό μας σε μια εθνική εγρήγορση και πρέπει συνεχώς να απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση του θέματος των αγνοουμένων μας». Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε επίσης, ότι «η Εκκλησία έχει στις προτεραιότητες της το θέμα των αγνοουμένων».

Ο Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων, διοργανώνεται από το 1984, και όπως είπε ο
Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας Λάζαρος Λαζάρου και Ταμίας του Ιδρύματος από την έναρξη του μέχρι την 31/03/2010 έχει εισπραχθεί 1 εκατομμύριο 136 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Από το σύνολο των εσόδων, ποσό ύψους 147.500 ευρώ περίπου έχει χρησιμοποιηθεί για διαφώτιση και προβολή του προβλήματος των αγνοουμένων, ενώ ένα συνολικό ποσό ύψους 949.000 ευρώ περίπου έχει δοθεί σε βοηθήματα.

Το πρόγραμμα του 26ου Μαραθωνίου περιλαμβάνει εκδηλώσεις και δραστηριότητες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, θα γίνει σειρά διαβημάτων για το θέμα των αγνοουμένων σε αρμόδιους φορείς και παράγοντες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ που σχετίζονται με θέματα ακούσιων εξαφανίσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης είπε συγκεκριμένα ότι αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Στρασβούργο πριν από τη συζήτηση του θέματος των αγνοουμένων στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης την 1η Ιουνίου «σε μια προσπάθεια να πείσουμε ότι πρέπει να ληφθούν πιο δυναμικά μέτρα έτσι που επιτέλους η Τουρκία να συνεργαστεί ειλικρινά και να βοηθήσει πραγματικά στην πλήρη διερεύνηση και εξιχνίασης της τύχης των αγνοουμένων μας».

Την Πέμπτη, 22/4/2010, κατά την τακτική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα γίνει δήλωση από τον Πρόεδρο του Σώματος για το θέμα των αγνοουμένων στην οποία έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα.Την Παρασκευή, 23/4/2010, αντιπροσωπείες από συγγενείς αγνοουμένων θα επιδώσουν υπομνήματα σε Πρεσβείες ξένων κρατών στη Λευκωσία.Την Κυριακή, 25/4/2010, θα αναγνωσθεί Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιος στους Ιερούς Ναούς της Κύπρου και θα τελεσθεί δέηση υπέρ ανεύρεσης των αγνοουμένων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν ενδοσχολικές εκδηλώσεις και το θέμα των αγνοουμένων θα προβάλλεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μαρία Χαραλάμπους
SIGMALIVE

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube