Γενικά θέματα 16 Απριλίου 2010

ΤΟ ΔΝΤ είναι ήδη εδώ

ΤΟ ΔΝΤ είναι ήδη εδώ

«Το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ. Ήδη μας ελέγχει για την τήρηση των δεσμεύσεων και των αποφάσεών μας. Και για το γεγονός ότι το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ, πρέπει να εγκαλείτε πρώτα τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκης Ενωσης που το ζήτησαν φορτικά».

Με αυτή τη φράση από το βήμα της Βουλής, και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Αλ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός σηματοδότησε ουσιαστικά την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι η πιθανότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης είναι προ των πυλών.

Τα βασικότερα σημεία του διαλόγου Παπανδρέου Τσίπρα ήταν τα εξής:
Παπανδρέου: «Αν σήμερα είμαστε ήδη στο ΔΝΤ και θέλω να είμαι ειλικρινής το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ευρώπη, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων είναι συντηρητικές. Το ΔΝΤ έχει ήδη μπει στη διαδικασία και μας ελέγχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Σημαίνει ότι μπορούμε και από εκεί να αντλήσουμε πόρους. Και αν είμαστε εδώ που είμαστε, πρέπει να εγκαλέσετε πρώτο τον κ. Σαμαρά και το κόμμα του. Καταφέραμε τουλάχιστον να υπάρχει η ευρωπαϊκή Ένωση και ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός έστω και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Τσίπρας: Η χθεσινή μέρα ήταν μέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Διαλύσατε το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης και παραδοθήκατε αμαχητί στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που παραδόθηκε στην υπερατλαντική συμμαχία. Φέρνετε ένα σχέδιο που μόνο ανθρωποφάγους δεν έχει μέσα. Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να βάλετε τη χώρα σε μακρά περίοδο αστάθειας. Παίρνετε οριστικά διαζύγιο από την ιστορία σας.

Παπανδρέου: Η Ελλάδα χωρίς άλλο μηχανισμό πήγαινε «σούμπιτο» στο ΔΝΤ. Το είχαν τεχνηέντως αποκρύψει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δεν μας πίστευαν ό,τι και να λέγανε. Τα μέτρα πράγματι πονάνε. Για σκεφτείτε να είχαμε μπει στη χρεοκοπία. Όσο για τα αντανακλαστικά μου, αυτά παραμένουν σοσιαλιστικά. Μέλημά μου είναι να σώσουμε την πατρίδα και από την εμπειρία που έχω το τελευταίο διάστημα έχω γίνει πιο σοσιαλιστής.ΕΘΝΟΣ

“Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του λαού”
“Παρά τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα, ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα του λαού και κάθε πολίτη”, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει επεκτείνει τις “γκρίζες ζώνες” και δεν δέχεται ελληνική υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Αιγαίου, την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει όλες τις ενστάσεις της Άγκυρας.

“Καλλιεργείτε ανησυχίες που μόνο μια λογική συνωμοσιολογίας μπορεί να συνδέσει όλα αυτά και αντιμετωπίζετε με στερεότυπα τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική πολιτική”, ήταν η απάντηση που έδωσε στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, καλώντας τη γ. Γρ του ΚΚΕ να μη δημιουργεί ανησυχίες και φοβίες στους πολίτες, οι οποίες, όπως τόνισε, βασίζονται σε λαθεμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Απαντώντας, στη συνέχεια, σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία νέου πλαισίου για τον έλεγχο των κληροδοτημάτων.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημείο αναφοράς τα εθνικά κληροδοτήματα που φθάνουν και τα δέκα χιλιάδες, ωστόσο παραδέχθηκε ότι έως σήμερα δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Αν είχαμε αξιοποιήσει τα εθνικά κληροδοτήματα δεν θα παίρναμε δάνεια για δύο χρόνια, ανέφερε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. “Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν 500 κληροδοτήματα σε έναν οργανισμό και να μην αξιοποιείται κανένα, πρόσθεσε ενώ πρότεινε ως πιθανό σενάριο τη δημιουργία σχεδίου νόμου, σύμφωνα με το οποίο, όσες κληρονομιές εκκρεμούν πλέον των 10 ετών να επέρχονται αυτόματα στο κράτος.
Αthina984.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube