REAL TIME |

Γενικά θέματα 14 Απριλίου 2010

ΗΠΑ: Συνεχίζουν τη μεταφορά στρατευμάτων δια μέσου Κιργιστάν

ΗΠΑ: Συνεχίζουν τη μεταφορά στρατευμάτων δια μέσου Κιργιστάν

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι η μεταφορά στρατευμάτων προς και από το Αφγανιστάν επαναλήφθηκε μέσω της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Μανάς ύστερα από διακοπή εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στη πρωτεύουσα Μπισκέκ.

«Το διαμετακομιστικό κέντρο στη βάση Μανάς επανέλαβε την κανονική του λειτουργία. Οι επιχειρήσεις ανεφοδιασμού συνεχίζονται όπως συνήθως ενώ επαναλήφθηκε η μεταφορά στρατευμάτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Μπισκέκ.

Στο μεταξύ,η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι στον πρόεδρο Μπακίγεφ ενδέχεται να προσφερθεί κίνητρο για να εγκαταλείψει την χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας.

«Ολοι του ζητούν να αφήσει μόνο τον λαό του Κιργιστάν και να αναζητήσει ένα άλλο μέρος να μείνει εκτός της χώρας», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η Ρόζα Οτουνμπάγεβα,ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πιερ Μορέλ, ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ στη Κεντρική Ασία.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπακίγεφ εμφανίστηκε για πρώτη φορά αφού για πέντε ημέρες κρυβόταν για να μιλήσει σε ομάδα υποστηρικτών του στο οχυρό το στο νότιο τμήμα της χώρας και προειδοποίησε για αιματοχυσία εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να τον συλλάβει.

Ηταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του από τις 7 Απριλίου που εγκατέλειψε την πρωτεύουσα όταν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ανέλαβαν τον έλεγχο και αφού προηγουμένως δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Απευθυνόμενος προς τους περίπου 2 χιλιάδες άτομα στη γενέτειρά του Τεγίτ κάλεσε τους υποστηρικτές του να λάβουν μέρος σε συγκεντρώσεις σε όλο τον νότιο τμήμα της χώρας.

«Είμαι ο πρόεδρος και κανένας δεν μπορεί να με παύσει.Κάνω έκκληση προς όλους εσάς που συγκεντρωθήκατε εδώ,προς όσους ταξιδέψατε από άλλες περιοχές,να μεταφέρετε τα λόγια μου προς τους ντόπιους και σας παρακαλώ να τους πείτε ότι βρίσκομαι στο Κιργιστάν και ότι δεν έχω φύγει»,τόνισε μεταξύ άλλων προς τους συγκεντρωμένους που διαρκώς τον διέκοπταν φωνάζοντας το όνομά του, στην 25λεπτη ομιλία του.

Οταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με μία επιχείρηση σύλληψής του που η προσωρινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει, προειδοποίησε ότι θα τερματιστεί με αιματοχυσία». Ας προσπαθήσουν να με συλλάβουν. Αφήστε τους να με συλλάβουν. Πιστεύω ότι θα υπάρξει τέτοια αιματυχία την οποία κανένας δεν θα μπορέσει να δικαιολογήσει», πρόσθεσε.

Σε λειτουργία ξανά η αμερικανική βάση στο Κιργιστάν
Επαναλειτουργεί η αμερικανική αεροπορική βάση στο Μανάς του Κιργιστάν, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία των HΠΑ στη χώρα, μετά την προσωρινή διακοπή μεταβίβασης στρατευμάτων μέσω της βάσης από και προς το Αφγανιστάν λόγω των αναταραχών στο Μπισκέκ. (φωτογραφία αρχείου)

Επαναλειτουργεί η αμερικανική αεροπορική βάση στο Μανάς του Κιργιστάν, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία tvn HΠΑ στη χώρα, μετά την προσωρινή διακοπή μεταβίβασης στρατευμάτων μέσω της βάσης από και προς το Αφγανιστάν λόγω των αναταραχών στο Μπισκέκ.«Το κέντρο μεταβίβασης στο Μανάς λειτουργεί ξανά. Χρησιμοποιείται και πάλι για υπηρεσίες ανεφοδιασμού με καύσιμα και για τη μεταβίβαση στρατευμάτων», σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας.

Πηγή:kathimerini.gr,Nαυτεμπορική
Το σκίτσο είναι απο τον τουρκικό ιστότοπο worldbulletin.net

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube