Γενικά θέματα 8 Απριλίου 2010

Ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα μέχρι το 2015

Ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα μέχρι το 2015


Tα πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης θάλασσας είναι ηλικίας άνω των 30 ετών και εκτιμάται μέχρι το 2015 και δεν θα είναι πλέον κατάλληλα για αποστολές στη θάλασσα γράφει η εφημερίδα Gazeta, επικαλούμενη πηγή του Ρωσικού Ναυτικού.

Αν και τα πληρώματα του Στόλου της Μαύρης θάλασσας καταβάλουν προσπάθειες συντήρησης των πλοίων η ηλικία αυτών δεν βοηθά στην διατήρηση του Στόλου σε πλήρη μάχιμη κατάσταση.Αρχικές αναφορές προοιώνιζαν την απόσυρση του αντιτορπιλικού Ochakov και ενός υποβρυχίου συμβατικής πρόωσης το οποίο είχε ναυπηγηθεί το 1982. Το επόμενο πλοίο για απόσυρση είναι αντιτορπιλικό Kerch και μερικά ακόμα πλοίο υποστήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Στόλος της Μαύρης θάλασσας δεν πρόκειται να παραλάβει κάποιο νέο πλοίο εντός του 2010 ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα για το μέλλον.Η μόνη λύση για την την κρίση αυτή που πλησιάζει θα είναι η κατασκευή, τουλάχιστον 12 κορβετών κλάσης Project 20380 τα οποία πλοία έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των χωρικών υδάτων και των υποθαλάσσιων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου κυρίως στη Βαλτική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα.

Tα Ρωσικά Ναυπηγεία δεν έχουν την δυνατότητα να ναυπηγήσουν ικανοποιητικό αριθμό θωρηκτών και υποβρυχίων ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του στόλου। Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι ναυπηγικές δυνατότητες της Ρωσίας δεν επαρκούν αφού τα ρωσικά ναυπηγεία έχουν κατακλυσθεί με μεγάλο αριθμό παραγγελιών για πλοία, από εμπορικές εταιρείες από ολόκληρο τον κόσμο.Είναι πολύ δύσκολο να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής τους ακόμη και με την ικανοποιητική χρηματοδότηση τους επειδή δεν επαρκεί το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Η μοναδική λύση στον ορίζοντα είναι η ναυπήγηση ρωσικών πολεμικών πλοίων στα ουκρανικά ναυπηγεία κατόπιν συμφωνίας των δύο χωρών. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται σοβαρά ιδιαίτερα δε μετά την εκλογή του φιλορώσου Προέδρου Viktor Yushchenko η οποία και επέφερε σημαντική βελτίωση στις Ρωσο-Ουκρανικές σχέσεις.
en.rian.ru,.defencenet.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube