Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Μαρτίου 2010

Times Vs Ερντογάν

Times Vs Ερντογάν

Η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για τη μαζική απέλαση Αρμενίων από την Τουρκία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Η εφημερίδα Times σε χθεσινό της άρθρο επικρίνει έντονα τον Τούρκο πρωθυπουργό για τη δήλωσή του και την συνδέει με την γενοκτονία των Αρμενίων.

Στην αναφερόμενη δήλωσή του που έγινε στην τουρκική υπηρεσία του BBC κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο κ. Ερντογάν είχε πει ότι στην Τουρκία υπάρχουν 170.000 Αρμένιοι από τους οποίους οι 70.000 είναι κανονικοί πολίτες και ότι η χώρα του ”ανέχεται τους 100.000”. ”Αν αποδειχθεί αναγκαίο θα πω σ’αυτούς είναι καιρός να επιστρέψετε στη χώρα σας. Γιατί; Διότι δεν είναι Τούρκοι πολίτες . Δεν έχω υποχρέωση να τους έχω στη χώρα μου”.

Σύμφωνα με το άρθρο είναι αδιανόητη η ιδέα ότι μια χώρα επίδοξο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να εισηγηθεί την καταναγκαστική, μαζική απέλαση μιας εθνικότητας. Κρίνει σαν δημαγωγική και ανυπόλυπτη την παρέμβαση του Τούρκου Πρωθυπουργού στο θέμα και αφού κάνει μια ιστορική αναφορά στις σφαγές του 1915 συμπεραίνει ότι σταδιακά αναγνωρίζονται εκείνα τα εγκλήματα ως ”η πρώτη αυθεντική περίπτωση γενοκτονίας στον 20ο αιώνα. Αλλά έτσι ήταν.

Με βάση συντηρητικούς ιστορικούς υπολογισμούς γύρω από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε μια ξενοφοβική εκκαθάριση που συνεχίσθηκε μέχρι το 1923. Ηταν ένα έγκλημα χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία”, αναφέρει.ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η οργή των Αρμενίων
ΕΡΕΒΑΝ. Η αρμενική κυβέρνηση εξέφρασε την αγανάκτησή της για τις δηλώσεις Ερντογάν στο ΒΒC περί εκδίωξης 100.000«παράνομων» Αρμενίων από τη χώρα. Ο αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Εντουαρντ Ναλμπαντιάν τόνισε μάλιστα ότι «τέτοιες δηλώσεις οδηγούν σε απολύτως αρνητικές συνέπειες» , θυμίζοντας με νόημα πως «τα γεγονότα που οδήγησαν στη γενοκτονία του 1915 ξεκίνησαν με τέτοιες ακριβώς δηλώσεις». Ο κ. Ναλμπαντιάν κάλεσε την Αγκυρα να επικυρώσει άμεσα την «ιστορική» συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και για άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube