REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Μαρτίου 2010

Oι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια νέα στρατιωτική βάση στο Νότιο Κουρδιστάν;

Oι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια νέα στρατιωτική βάση στο Νότιο Κουρδιστάν;

Ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να ιδρύσουν μια νέα στρατιωτική βάση στο Νότιο Κουρδιστάν.Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο δήλωσε οτι η νέα βάση μπορεί να δημιουργηθεί και μετά τον Αύγουστο, ακόμα και αν ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων απο το Ιράκ.

Κουρδικές πηγές σε παλαιότερα δημοσιεύματα τους είχαν κάνει λόγο για την δημιουργία τριων μεγάλων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Αρμπίλ, DUHOK, και Al-Sulaymaniyah.

Είχαν επισημάνει επίσης και το ενδεχόμενο η βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, η οποία και άνοιξε το 1992, να μεταφερθεί στην περιοχή του Κουρδιστάν παρόλο που η πιθανότητα είναι μικρή δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ και είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Πρόσφατα μια ομάδα του Αμερικανικού Στρατού με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Brown,ανέλαβε την εκπαίδευση των Peshmerga στην περιοχή της Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν,και τον εφοδιασμό της με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.

Η Peshmerga, η οποία και θεωρείται ως η επίσημη δύναμη ασφαλείας της κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης(Κουρδική Πολιτοφυλακή) είναι γνωστή για την ισχυρή αντίσταση της για δεκαετίες επι του στρατού της πρώην Ιρακινής κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν για δεκαετίες .

Η Peshmerga είχε λάβει μέρος στο πλευρό των Αμερικανών στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά την εισβολή τους στο Ιράκ το 2003 για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Peshmerga σημαίνει “εκείνοι που στέκονται μπροστά στο θάνατο.”

«Έχουμε ένα πραγματικό σχέδιο για να σχηματίσουμε ένα ενιαίο στρατό για το Κουρδιστάν», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούτ Μπαρζανί πριν λίγες μέρες.
presstv,.juancole.com,firat,

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube