REAL TIME |

Γενικά θέματα 17 Μαρτίου 2010

Συγκεντρώθηκαν τα κεφάλαια για τον αγωγό Nord Stream

Συγκεντρώθηκαν τα κεφάλαια για τον αγωγό Nord Stream

Τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, που προορίζεται να συνδέσει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής, εξασφάλισε η διεθνής κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο, υπογράφοντας τη λήψη δάνειου ύψους 3,9 δισ. ευρώ από 26 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το υπόλοιπο 30% του συνολικού κόστους των 7,4 δισ. ευρώ θα αναλάβουν οι εταιρίες που, προς το παρόν, συμμετέχουν στη διεθνή κοινοπραξία: ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, οι γερμανικές εταιρίες BASF AG και E.ON AG και η ολλανδική Gasunie.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Λονδίνο, ο διευθυντής της διεθνούς κοινοπραξίας Ματίας Βάρνιγκ υπογράμμισε ότι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης θα επιτρέψει την έναρξη της κατασκευής εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος, τον Απρίλιο. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ο γαλλικός όμιλος GDF Suez – ο οποίος στις αρχές Μαρτίου είχε ανακοινώσει ότι υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση συμμετοχής 9% στο πρόγραμμα Nord Stream – δεν αναφέρεται στη συμφωνία χρηματοδότησης καθώς “προς το παρόν δεν έχει το νομικό καθεστώς του μετόχου”.

Ο κ. Βάρνιγκ διευκρίνισε, επίσης, ότι η GDF Suez θα αποκτήσει συμμετοχή 9% στο πρόγραμμα από την παραχώρηση σε αυτήν ποσοστού 4,5% από κάθε μία από τις BASF και E.ON, επιβεβαιώνοντας ότι η Gazprom παραμένει ο πλειοψηφών μέτοχος. Είπε, τέλος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης.

Η πρώτη φάση του αγωγού Nord Stream αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011, με δυναμικότητα μεταφοράς 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Athina984.gr,Enet.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube