Γενικά θέματα 26 Μαρτίου 2010

FT : Και εγένετο… συμφωνία για την Ελλάδα!

FT : Και εγένετο… συμφωνία για την Ελλάδα!

By Quentin Peel, Ben Hall και Joshua Chaffin (Βρυξέλλες)

Η Γαλλία και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για τις αρχές ενός μηχανισμού διάσωσης της Ελλάδας, που δίνει μεγάλο ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά αφήνει τους Ευρωπαίους να δανείσουν τα περισσότερα χρήματα.

Σύμφωνα με την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου κ. Nicolas Sarkozy και της Καγκελαρίου κας Angela Merkel, η Αθήνα, στην περίπτωση «πολύ μεγάλης δυσκολίας», θα λάβει κοινοπρακτικά διμερή δάνεια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη καθώς και την βοήθεια του ΔΝΤ. Η πλειοψηφία των κεφαλαίων θα προέλθουν από την ευρωζώνη. Τα δάνεια θα δοθούν με «μη επιδοτούμενα» επιτόκια.

Η βοήθεια θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις που θα κάνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι η Ε.Ε. θα κρατήσει τον έλεγχο των όρων της διασωσης. Πάντως η Βρετανία εξασφάλισε την δέσμευση ότι η συμβολή του ΔΝΤ θα είναι «σημαντική.»

Η οποια απόφαση των 16 κρατών της ευρωζώνης για δανεισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι ομόφωνη, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, που ουσιαστικώς δίνει το δικαίωμα βέτο στη Γερμανία.

Εάν χρειαστεί η βοήθεια, τα μέλη της ευρωζώνης θα διαθέσουν δάνεια αναλόγως με το κεφαλαιακό τους μερίδιο στην ΕΚΤ, που σημαίνει ότι η Γερμανία θα κάνει την μεγαλύτερη εισφορά.
Η συμφωνία ανάμεσα στο Παρίσι κα το Βερολίνο γλιτώνει την ευρωζώνη, που βρέθηκε στο χείλος μιας καταστροφικής διαμάχης για το πώς θα βοηθούν τα μέλη με προβλήματα στην αποπληρωμή των χρεών τους.

Επιτείνοντας της προσπάθειας να ηρεμήσουν οι αγορές, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο αναβάθμισης των απαιτήσεων για τα κατώτερα επίπεδα εγγυήσεων, στα τέλη του έτους.

Η ανέλπιστη κίνηση ανακούφισε τις πιέσεις στην Ελλάδα, της οποίας τα ομόλογα θα αποκλείονταν από τους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ, αν η πιστοληπτική της ικανότητα υποβαθμιστεί περαιτέρω.

Κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο δεν επιλύθηκαν πλήρως με τους όρους της συμφωνίας.

«Τα βασικά δύσκολα σημεία ήταν το πόσο θα πρέπει να ματώσει η Ελλάδα μέχρι να της δοθούν τα διακρατικά δάνεια, και πόσο σκληρές θα είναι οι μελλοντικές κυρώσεις,» σύμφωνα με αξιωματούχους.

Αν και η κα Merkel επέμενε ότι θέλει να τροποποιηθούν οι συνθήκες της Ε.Ε. με την εισαγωγή πιο αυστηρών κυρώσεων για τα υπερβολικά ελλείμματα, ως αναγκαία συνθήκη για την στήριξη δανείου, η συμφωνία αναμένεται μόνο σε «νομικές τροποποιήσεις.»

Το Παρίσι και το Βερολίνο συμφώνησαν να ανατεθεί στον Herman Van Rompuy, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, να σχεδιάσει προτάσεις έως το τέλος του έτους για το πώς θα δυναμώσει ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής πολιτικής.

Η κα Merkel ζητούσε να δείξει η Ελλάδα ότι έχει εξαντλήσει όλα τα οικονομικά μέσα, πριν αποτανθεί στους εταίρους της στην ευρωζώνη, οι οποίοι τότε θα συμπλήρωναν τα κενά της χρηματοδότησης του ΔΝΤ. Όμως, οι Γάλλοι πρότειναν να είναι η Κομισιόν και η ΕΚΤ που θα θέσουν τους όρους του πακέτου.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο που παρακολούθησε τις συνομιλίες, το ποσοστό του δανεισμού μπορεί να προέρχεται κατά το ένα τρίτο από το ΔΝΤ και κατά τα δύο τρίτα από την ευρωζώνη.

EURO2DAY.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube