Weather Icon

FT :Ψήφος εμπιστοσύνης S&P στην Ελλάδα

By David Oakley (Λονδίνο) και Tony Barber (Βρυξέλλες)
Δημοσιεύθηκε: 07:48 – 17/03/10

Η Standard & Poor’s έδωσε στην Ελλάδα ψήφο εμπιστοσύνης, όταν ο οίκος υπαναχώρησε από υποβάθμιση του χρέους της χώρας, σε ένα σαφές σημάδι ότι η κρίση του ελληνικού προϋπολογισμού, φθίνει.

Η κίνηση της S&P στήριξε τις ελληνικές αγορές ομολόγων και οδήγησε το ευρώ σε υψηλό ημέρες έναντι του δολαρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποσχέθηκαν στην Αθήνα χρηματοοικονομική στήριξη με άμεσα δάνεια από τα μεμονωμένα κράτη μέλη.

Οι 16 υπουργοί της ευρωζώνης δήλωσαν ότι θα σταθούν έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα με άμεσα δάνεια από τα μεμονωμένα κράτη μέλη. Επέμειναν όμως ότι ο τελικός στόχος για την Ελλάδα παραμένει να ξεπεράσει τις δυσκολίες με τα μέσα του προγράμματος δραστικής λιτότητας που θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια.

Οι επενδυτές λένε ότι η δήλωση της S&P σημαίνει ότι η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει πλέον άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης επειδή τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος έχουν βελτιώσει την εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να δανειστεί ξανά στις αγορές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ο Richard Batty, investment director στρατηγικής της Standard Life Investments, δήλωσε: «Υπάρχει μια αποψη ότι βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες χρηματοδότησης του Απριλίου και του Μαΐου, ειδικά τώρα που υπάρχει προσφορά για άμεσα δάνεια από άλλα κράτη μέλη.»

Ένας άλλος επενδυτής πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα χρηματοδότησης, τώρα που έχει ξεκαθαριστεί ότι θα την υποστηρίξουν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών τη ευρωζώνης Eurogroup, δήλωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις δανείων, που ήταν μια από τις αρκετές επιλογές που μελετήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν οτι τα άμεσα δάνεια για την Ελλάδα θα είναι εθελοντικά, αλλά όλες οι χώρες που μοιράζονται το ευρώ, υπό την ηγεσία Γερμανίας και Γαλλίας, πιθανότατα θα συνεισφέρουν.

Πάντως, η ίδια η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αιτηθεί επισήμως για βοήθεια, πιστεύοντας ότι το πρόβλημα θα εκτονωθεί μετά το σαφές σημάδι υποστήριξης από την ευρωζώνη. Επιπλέον, ξεκαθαρίζοντας ότι η βοήθεια δεν θα προσφερθεί με την μορφή «soft» δάνεια αλλά με προμήθεια στο επιτόκιο που θα φέρει, οι υπουργοί επιχειρούν να κρατήσουν την αρχή της Ε.Ε. ότι ούτε η κοινότητα ούτε τα μεμονωμένα κράτη μέλη μπορούν να διασώσουν ένα κράτος έλος.

Η ιδέα ήταν να πειστεί η Ελλάδα θα συμμορφωθεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητάς της και να συνεχίσει να χρηματοδοτείται στις αγορές κεφαλαίου, όπως δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jan Kees de Jager.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube