Γενικά θέματα 21 Μαρτίου 2010

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή του Φαρμακονησίου, όπου το πρωί δύο τουρκικά F-16 προσέγγισαν ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος σε απόσταση μόλις μισού ναυτικού μιλίου, πριν αναχαιτισθούν από ελληνικά Mirage 2000.

Το ελικόπτερο πετούσε βόρεια του Φαρμακονησίου… εντός ελληνικού εναέριου χώρου, στο πλαίσιο επιχείρησης της Frontex για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών. Μετά την παρέμβαση των δύο ελληνικών Mirage-2000 τα τουρκικά F-16 εξήλθαν του FIR και το ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος εκτέλεσε κανονικά την αποστολή του.Sigmalive

Mirage 2000-5 εγκλωβίζουν με MICA IR τουρκικά F-16 στο Φαρμακονήσι – Υψηλή ένταση
Σκηνικό «θερμού επεισοδίου» στήνει η Άγκυρα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο: Νέα επιθετική κίνηση κατά ελικοπτέρου AS365 Dauphin 2 του Λιμενικού Σώματος είχαμε λίγα λεπτά μετά τις 08:00 το πρωί και εν συνεχεία υπέρπτηση των τουρκικών επάνω από το Φαρμακονήσι. Όμως και πάλι “έχασαν”: Δύο ελληνικά Mirage 2000-5 Μκ2 που απογειώθηκαν από την Σκύρο, εγκλώβισαν τα τουρκικά αεροσκάφη την στιγμή που εκτελούσαν την υπέρπτηση, σε βολές παραμέτρων MICA IR και τα καταδίωξαν μέχρι το Ντάλαμαν την προωθημένη τουρκική αεροπορική βάση της περιοχής.

Πράγματι οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν το σκηνικό της Παρασκευής, αλλά το «τραβάνε» ακόμα περισσότερο: Τα ελληνικά ραντάρ συλλαμβάνουν «απογείωση» δύο F-16 από το Ντάλαμαν τα οποία κατευθύνονται κατά του ελικοπτέρου του Λιμενικού την στιγμή που αυτό είχε προσεγίσει το Φαρμακονήσι.

Περνάνε πολύ κοντά του, στα 700 μέτρα περίπου σε ύψος 300 μέτρων και αμέσως μετά περνάνε επάνω από το νησί εκτελούν απότομη άνοδο στα 9.000 πόδα σε μία προσπάθεια να σπάσουν τον εγκλωβισμό των Mirage 2000-5 Mk2! Το ελικόπτερο AS365 Dauphin 2 του Λιμενικού που εκτελεί περιπολίες στην περιοχή στο πλαίσιο της FRONTEX, εντοπίζει λαθρομετανάστες στην θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου και ενημερώνει το κέντρο.

Αμέσως μετά λαμβάνει απειλητικές κλήσεις από την Datca ότι βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Σε ελάχιστα λεπτά σηκώνονται ελληνικά Mirage 2000-5 Mk2 από την Σκύρο και με πλήρη ταχύτητα κατευθύνονται στην περιοχή αφού όλοι περιμένουν τα χειρότερα πλέον.

Την ίδα στιγμή πίσω τους σε απόσταση ενός μιλίου και ύψος 4.000 ποδών τα ελληνικά Mirage 2000-5 είχαν πάρει θέση βολής, περιμένοντας εντολές από το κέντρο. Λεπτομέρεια: Τα τουρκικά μαχητικά είχαν εγκλωβιστεί αρκετή ώρα πριν από ελληνικά Mirage σε βολές MICA EΜ και εν συνεχεία επάνω από το Φαρμακονήσι σε βολή IR. Δηλαδή ήταν «νεκροί» από ώρα…

Στα ελληνικά πολεμικά αεροδρόμια επικρατεί κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, καθώς είναι η πρώτη φορά που η τουρκική Αεροπορία επεκτείνει τις προσκλήσεις της ημέρα Κυριακή και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Νέα αναχαίτιση ελληνικού ελικοπτέρου από τουρκικά μαχητικά
Συνεχίζονται οι τουρκικοί «τσαμπουκάδες»
Την απόφαση να μετατρέψει το Φαρμακονήσι σε γκρίζα ζώνη φαίνεται ότι έχει λάβει η Άγκυρα. Σήμερα το πρωί, αν και Κυριακή που Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει να μην εκτελούνται πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, οι Τούρκοι επανέλαβαν μια ακραία πρόκληση. Περίπου επτά λεπτά μετά τις 8 το πρωί δυο τουρκικά F-16 έφτασαν πολύ κοντά, μόλις μισό ναυτικό μίλι από το ελληνικό ελικόπτερο του Λιμενικού που επιτηρούσε την ελληνική ακτογραμμή για να αποτρέψει πιθανή προσπάθεια αποβίβασης λαθρομεταναστών στα νησιά του Νοτιανατολικού Αιγαίου.

Το ζεύγος των Τουρκικών μαχητικών πετούσε στα 1.100 πόδια, ενώ το ελληνικό ελικόπτερο βρισκόταν σε ύψος 300 ποδών βορείως του Φαρμακονησίου και μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο. Στην περιοχή βρίσκονταν και δυο ελληνικά μαχητικά επιφυλακής τα οποία παρακολουθούσαν τους Τούρκους εισβολείς. Το περαστικό λίγο έλειψε να κλιμακωθεί όταν τα Τουρκικά αεροσκάφη, δώδεκα λεπτά μετά τις 8 το πρωί, πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 9.000 ποδών.

Εκτός από την προκλητική πτήση πάνω από κατοικημένο ελληνικό νησί, τα Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δημιούργησαν συνθήκες ατυχήματος αφού με την ενέργειά τους να προσεγγίσουν τόσο κοντά στο ελληνικό ελικόπτερο δημιούργησαν συνθήκες για την ευστάθειά του. Το ελληνικό ελικόπτερο συνέχισε την αποστολή του και στις 08:42 προσγειώθηκε στην Κω από όπου είχε απογειωθεί στις 06:10.

Οι Τούρκοι για να δικαιολογήσουν την εικονική αναχαίτιση του ελικοπτέρου και τους ισχυρισμούς τους ότι το «Ντοφέν» του Λιμενικού πετούσε σε Τουρκικό εναέριο χώρο με τρείς εκπομπές στη συχνότητα κινδύνου από τα Ραντάρ «Ντάτσα» υποστήριξαν δήθεν ότι το ελληνικό ελικόπτερο πετούσε σε Τουρκικό εναέριο χώρο.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube