Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Μαρτίου 2010

Ανοίξτε συζήτηση για την ασφάλεια, τόνισε ο Μπράουν στον Ερντογάν

Ανοίξτε συζήτηση για την ασφάλεια, τόνισε ο Μπράουν στον Ερντογάν


Έκκληση για τις εγγυήσεις
Την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για όλες τις πτυχές του Κυπριακού υπογράμμισε στον Βρετανό ομόλογό του ο Ταγίπ Ερντογάν με αμετάβλητη, πάντως, τη θέση του για την ασφάλεια
Σε δύο βασικές ενότητες χωρίστηκε η συζήτηση για το Κυπριακό μεταξύ του Πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν και του ομολόγου του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντησή τους προχθές στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο κ. Μπράουν τόνισε τη θέση της Βρετανίας ότι θα πρέπει να ανοίξει διάπλατα η συζήτηση για τις εγγυήσεις στην Κύπρο, για να λάβει μια κατ΄ αρχήν απάντηση από τον κ. Ερντογάν ότι η ‘Αγκυρα, χωρίς να μεταβάλει την πάγια θέση της για διατήρηση των εγγυήσεων, προτίθεται να συζητήσει το ζήτημα σε μια διεθνή πολυμερή διάσκεψη. Η δεύτερη ενότητα στη συνάντηση των ηγετών της Βρετανίας και της Τουρκίας περιλάμβανε τη δέσμευση του κ. Ερντογάν για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο κ. Ερντογάν τόνισε επίσης ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται αυτή την περίοδο στο νησί θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα και μετά τις «εκλογές» του Απριλίου στα κατεχόμενα.

Θέμα εγγυήσεων
Διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Π» ότι ο κ. Μπράουν επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι τώρα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για λύση. Κι επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι ο Δ. Χριστόφιας εννοεί ότι επιδιώκει λύση του προβλήματος. Ανέφερε μάλιστα στον Τούρκο ομόλογό του ότι είναι ώρα πλέον όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να κινηθούν με πνεύμα συμβιβασμού για να επιλυθεί το πρόβλημα. Ο κ. Μπράουν επεσήμανε τη βρετανική θέση ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την πτυχή των εγγυήσεων. Και υπογράμμισε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να βρουν το κατάλληλο βήμα για να αναθεωρήσουν το πλέγμα της ασφάλειας στο νησί. Ο Τ. Ερντογάν ανέφερε πως ο ίδιος έχει προτείνει τετραμερή, πενταμερή και εξαμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσε να συζητηθεί και το θέμα των εγγυήσεων. Καθίσταται, πάντως, σαφές από την τουρκική πλευρά ότι η πάγια θέση για διατήρηση των εγγυήσεων δεν έχει αλλάξει. Αλλά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το γεγονός και μόνο ότι η ‘Αγκυρα προτίθεται να συζητήσει το θέμα αποτελεί θετικό μήνυμα.

Δέσμευση Ερντογάν
Κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε τη δέσμευσή του για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία είχε αναπτύξει σε Ε/Κ δημοσιογράφους και πολιτικούς πρόσφατα στην Κων/πολη. Τόνισε επίσης την αποφασιστικότητα της ‘Αγκυρας να συνεχιστεί η διαδικασία και μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα. Δεν παρέλειψε, πάντως, να επαναλάβει στον κ. Μπράουν τη θέση του ότι το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων δεν βοηθά στη διαδικασία λύσης του προβλήματος.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗΣ
ΠΟΛΙΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube