Weather Icon
Γενικά θέματα 29 Μαρτίου 2010

Τέλος εποχής στην “ειδική σχέση” με τις ΗΠΑ

Τέλος εποχής στην “ειδική σχέση” με τις ΗΠΑ

Η περίοδος της “ειδικής σχέσης” μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου έχει παρέλθει, υποστηρίζει η Επιτροπή Εξωτερικών της βρετανικής Βουλής, η οποία ζητεί από τη Βρετανία να είναι πιο πρόθυμη να υψώσει ανάστημα λέγοντας “όχι” στις ΗΠΑ.

Σε έκθεση της επιτροπής που δημοσιεύεται την Κυριακή, οι βουλευτές επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι το Λονδίνο θα πρέπει να δείχνει λιγότερο σεβασμό και να είναι πιο πρόθυμο να πει “όχι” στην Ουάσιγκτον όταν τα συμφέροντά του αποκλίνουν.

Οι Βουλευτές συμφωνούν, ωστόσο, πως ο δεσμός των δύο χωρών είναι βαθύς και πολύτιμος, αλλά ο όρος της ειδικής σχέσης με την ιστορική της έννοια, για να περιγράψει τη συνολική σχέση που εξελίσσεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, μπορεί να παραπλανήσει, γι’ αυτό και συνιστούμε να την αποφύγετε.

Ο όρος δημιουργήθηκε από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ λίγο μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Βρετανία θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική πολιτική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, έχοντας επίγνωση των ορίων της και των εθνικών της συμφερόντων, συνεχίζουν οι βουλευτές, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η κοινή γνώμη συσχετίζει τη συνεργασία ΗΠΑ – Βρετανίας με την υποστήριξη στον πόλεμο στο Ιράκ.

Τέλος, οι βουλευτές υποστηρίζουν πως η αντίληψη ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν ένα δουλοπρεπές σκυλάκι στην αμερικανική κυβέρνηση κατά τον πόλεμο στο Ιράκ είναι διαδεδομένη τόσο εντός της Βρετανίας όσο και στο εξωτερικό και προσθέτουν ότι πρόκειται γα αντίληψη που βλάπτει σοβαρά το βρετανικό κύρος και τα βρετανικά συμφέροντα.
ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube